GNOME i KDE zajednički za Linux desktop

GNOME  i KDE zajednički za Linux desktop

Linux za desktop računala ima mnogo obožavatelja, ali nikad nije uspio pridobiti mase u smislu kao Windows ili Mac OS, što je posljedica fragmentacije izvedene od strane različitih proizvođača. O tome je pričao i osnivač Linuxa Linus Torvalds, no možda ta kritika više neće vrijediti sad kad su dva najveća rivala za Linux desktop odlučila raditi zajedno.

Riječ je o GNOME Foundation i KDE, koji će sponzorirati Linux App Summit (LAS) 2019 u Barceloni od 12. do 15. studenog. Nije prvi put da će surađivati, ali s obzirom da je prošlo deset godina od posljednjeg partnerstva, nekako se zaboravilo što bi mogli zajedničkim snagama. A mogu puno za Linux desktop i zato je zajednica s pravom uzbuđena.

Cilj koji imaju jest načiniti ekosustav za aplikacije, koji će nadići pojedinačne distrose i proširiti tržište, kako bi bilo dostupnije za apsolutno sve. Dakle, cilj je približiti Linux masama, što je idealan trenutak s obzirom na popularnost koju uživa u posljednje vrijeme. Naime, vidi se to po trudu Microsofta da bude što bliži nekadašnjem rivalu, kojem je podmetao i omalovažavao ga na svakom koraku.

"Ovim partnerstvom pokazujemo koliko želimo kreirati ekosustav za aplikacije, koji demonstriraju koliko su Open Source i Free Software bitni, vrijedni i potrebni, kazao je Neil McGovern, izvršni direktor (CEO) GNOME Foundationa.

U sličnom smjeru kroz izjavu je išao i Aleix Pol Gonzalez, potpredsjednik u KDE.

"Kroz godine smo kreirali sjajna rješenja za milijune ljudi diljem svijeta. A rasli smo kad smo radili zajedno i vjerujem da ćemo s GNOME kreirati platoformu na kojoj će nastati rješenja sljedeće generacije.

Za kraj su naveli da ratovi koji su se vodili u desktop svijetu više nemaju smisla, niti se vode, već da se napredak postiže kroz suradnju. Kojoj se nada i Torvalds.

"Ovo je možda najveća prilika u posljednjih nekoliko godina da se načini unificirani desktop koji neće biti zanimljiv samo okorjelim Linux korisnicima.