GNOME i KDE zajednički za Linux desktop

GNOME  i KDE zajednički za Linux desktop

Linux za desktop računala ima mnogo obožavatelja, ali nikad nije uspio pridobiti mase u smislu kao Windows ili Mac OS, što je posljedica fragmentacije izvedene od strane različitih proizvođača. O tome je pričao i osnivač Linuxa Linus Torvalds, no možda ta kritika više neće vrijediti sad kad su dva najveća rivala za Linux desktop odlučila raditi zajedno.

Riječ je o GNOME Foundation i KDE, koji će sponzorirati Linux App Summit (LAS) 2019 u Barceloni od 12. do 15. studenog. Nije prvi put da će surađivati, ali s obzirom da je prošlo deset godina od posljednjeg partnerstva, nekako se zaboravilo što bi mogli zajedničkim snagama. A mogu puno za Linux desktop i zato je zajednica s pravom uzbuđena.

Cilj koji imaju jest načiniti ekosustav za aplikacije, koji će nadići pojedinačne distrose i proširiti tržište, kako bi bilo dostupnije za apsolutno sve. Dakle, cilj je približiti Linux masama, što je idealan trenutak s obzirom na popularnost koju uživa u posljednje vrijeme. Naime, vidi se to po trudu Microsofta da bude što bliži nekadašnjem rivalu, kojem je podmetao i omalovažavao ga na svakom koraku.

"Ovim partnerstvom pokazujemo koliko želimo kreirati ekosustav za aplikacije, koji demonstriraju koliko su Open Source i Free Software bitni, vrijedni i potrebni", kazao je Neil McGovern, izvršni direktor (CEO) GNOME Foundationa.

U sličnom smjeru kroz izjavu je išao i Aleix Pol Gonzalez, potpredsjednik u KDE.

"Kroz godine smo kreirali sjajna rješenja za milijune ljudi diljem svijeta. A rasli smo kad smo radili zajedno i vjerujem da ćemo s GNOME kreirati platoformu na kojoj će nastati rješenja sljedeće generacije."

Za kraj su naveli da ratovi koji su se vodili u desktop svijetu više nemaju smisla, niti se vode, već da se napredak postiže kroz suradnju. Kojoj se nada i Torvalds.

"Ovo je možda najveća prilika u posljednjih nekoliko godina da se načini unificirani desktop koji neće biti zanimljiv samo okorjelim Linux korisnicima."

Još iz kategorije

Stvara se novi svjetski poredak u tehnologiji

Stvara se novi svjetski poredak u tehnologiji

09.04.2020. komentiraj

Institut Future Today iz Sjedinjenih Američkih Država smatra da je Kina napravila izniman iskorak ove godine po pitanju umjetne inteligencije i prikupljanja podataka. Do te mjere da zapravo stvara “novi svjetski poredak u tehnologiji”. Te ocjene svakako imaju smisla i težinu.

Za Uskrs manja potrošnja, ali veća potražnja za domaćim proizvodima

Za Uskrs manja potrošnja, ali veća potražnja za domaćim proizvodima

09.04.2020. komentiraj

Prošle godine je od velikog četvrtka do uskrsnog ponedjeljka ukupno potrošeno preko 1,4 milijardi kuna, ali ove godine bi ta brojka zbog pandemije koronavirusa i ograničenja rada trgovina ipak trebala biti nešto manja.

EK potvrdila HBOR-ovu shemu portfeljnog osiguranja kredita za likvidnost

EK potvrdila HBOR-ovu shemu portfeljnog osiguranja kredita za likvidnost

09.04.2020. komentiraj

Europska komisija potvrdila je HBOR-ovu shemu portfeljnog osiguranja kredita za likvidnost s kreditnim potencijalom od 6 milijardi kuna. Suglasnost Europske komisije bilo je potrebno pribaviti radi primjene značajno sniženih premija na police osiguranja i garancije u odnosu na tržišne premije te fiksnih premija za mala i srednja poduzeća te velike poduzetnike za različite ročnosti, ali neovisno o rejtingu korisnika kako bi se poduzetnicima čije je poslovanje pogođeno pandemijom COVID – 19 omogućilo pokriće do 50 posto ukupno odobrenog kredita za likvidnost, odnosno jednostavnije i brže odobrenje kredita s manjim zahtjevima za klasične instrumente osiguranja.