GNOME i KDE zajednički za Linux desktop

GNOME  i KDE zajednički za Linux desktop

Linux za desktop računala ima mnogo obožavatelja, ali nikad nije uspio pridobiti mase u smislu kao Windows ili Mac OS, što je posljedica fragmentacije izvedene od strane različitih proizvođača. O tome je pričao i osnivač Linuxa Linus Torvalds, no možda ta kritika više neće vrijediti sad kad su dva najveća rivala za Linux desktop odlučila raditi zajedno.

Riječ je o GNOME Foundation i KDE, koji će sponzorirati Linux App Summit (LAS) 2019 u Barceloni od 12. do 15. studenog. Nije prvi put da će surađivati, ali s obzirom da je prošlo deset godina od posljednjeg partnerstva, nekako se zaboravilo što bi mogli zajedničkim snagama. A mogu puno za Linux desktop i zato je zajednica s pravom uzbuđena.

Cilj koji imaju jest načiniti ekosustav za aplikacije, koji će nadići pojedinačne distrose i proširiti tržište, kako bi bilo dostupnije za apsolutno sve. Dakle, cilj je približiti Linux masama, što je idealan trenutak s obzirom na popularnost koju uživa u posljednje vrijeme. Naime, vidi se to po trudu Microsofta da bude što bliži nekadašnjem rivalu, kojem je podmetao i omalovažavao ga na svakom koraku.

"Ovim partnerstvom pokazujemo koliko želimo kreirati ekosustav za aplikacije, koji demonstriraju koliko su Open Source i Free Software bitni, vrijedni i potrebni", kazao je Neil McGovern, izvršni direktor (CEO) GNOME Foundationa.

U sličnom smjeru kroz izjavu je išao i Aleix Pol Gonzalez, potpredsjednik u KDE.

"Kroz godine smo kreirali sjajna rješenja za milijune ljudi diljem svijeta. A rasli smo kad smo radili zajedno i vjerujem da ćemo s GNOME kreirati platoformu na kojoj će nastati rješenja sljedeće generacije."

Za kraj su naveli da ratovi koji su se vodili u desktop svijetu više nemaju smisla, niti se vode, već da se napredak postiže kroz suradnju. Kojoj se nada i Torvalds.

"Ovo je možda najveća prilika u posljednjih nekoliko godina da se načini unificirani desktop koji neće biti zanimljiv samo okorjelim Linux korisnicima."

Još iz kategorije

Javni prijevoz u Beču popularniji od osobnih automobila uz uvođenje električnih ali i autonomnih autobusa

Javni prijevoz u Beču popularniji od osobnih automobila uz uvođenje električnih ali i autonomnih autobusa

17.02.2020. komentiraj

Bečka se gradska uprava već godinama zalaže za smanjenje emisije ugljikovog dioksida i automobilskog prometa u svom gradu tako što poboljšava mrežu javnog prijevoza. O uspješnosti mjera gradske uprave svjedoči i činjenica da je ove godine postavljen novi rekord od 852.000 prodanih godišnjih karata za javni prijevoz, što je porast od 30.000 karata u odnosu na prethodnu godinu i nevjerojatnih pola milijuna karata u odnosu na 2011. godinu. Time je broj godišnjih karata četvrtu godinu zaredom premašio broj prijavljenih osobnih automobila.

Znatno bolji rezultati robne razmjene EU27 u odnosu na EU28

Znatno bolji rezultati robne razmjene EU27 u odnosu na EU28

17.02.2020. komentiraj

Dinamika rasta robnog izvoza EU27 je u 2019. godini bila nešto veća nego u prethodnoj godini, točnije izvoz je na godišnjoj razini povećan 3,5% dok je u prethodnoj godini njegov rast iznosio 3,2%. Rast uvoza je istodobno znatno usporen, sa 7,7% u 2018. na  samo 1,3% u prošloj godini tako da je došlo do rasta suficita EU27 u robnoj razmjeni s trećim zemljama za 31,9% na godišnjoj razini.

Samo 3 od top 100 internacionalnih zračnih luka prolazi osnovne sigurnosne provjere

Samo 3 od top 100 internacionalnih zračnih luka prolazi osnovne sigurnosne provjere

17.02.2020. komentiraj

Vrijeme čini svoje i načini na koje štitimo sigurnost mijenja se zahvaljujući domišljatosti onih koji nam je žele narušiti. Tako nešto ne odnosi se samo na internetsku sigurnost već i sigurnost u stvarnom nam životu, zbog čega podatak da samo tri od sto najboljih međunarodnih zračnih luka prolazi testove jest alarmantna.