POJEDINI SEGMENTI NASTAVLJAJU RAST

Globalno tržište potrošačke elektronike pod pritiskom

Globalno tržište potrošačke elektronike pod pritiskom
Depositphotos / Ilustracija

Globalno tržište trenutno prolazi kroz tešku fazu, s padom prihoda od 12% i padom prodanih jedinica od 8% u prvih šest mjeseci 2023. u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, navodi GfK. Ni cjelogodišnji rezultati za 2023. možda ne izgledaju puno obećavajuće. Ipak, u pojedinim segmentima postoje atraktivne prilike.

“Već smo predvidjeli zasićenje 2023., nakon rekordne prodaje tijekom pandemije, a tržište je dodatno pogođeno visokom inflacijom i posljedičnim pritiskom na potrošačke proračune”, objasnio je Jan Lorbach, GfK stručnjak za Consumer Electronics. “Potrošači trenutno usmjeravaju svoj smanjeni raspoloživi dohodak na putovanja i aktivnosti u slobodno vrijeme, a ne na tehnologiju. Industrija se još uvijek nada gospodarskom oporavku u Kini, ali to još nije dalo željeni pozitivan učinak. U ovom krajoliku niske potražnje, trgovcima i proizvođačima postaje još važnije razumjeti preferencije svojih potrošača na preciznoj razini, kako bi privukli što je moguće više kupaca.”

Kao i cijelo tržište, TV sektor se bori s padom potražnje. Zapravo, prihod je pao za minus 15% između siječnja i lipnja 2023., u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, što je više od ukupnog prosjeka za ukupno CE tržište. Prošle godine su premium televizori općenito smatrani spasiteljima TV tržišta. Ove godine, međutim, slika je mnogo nijansiranija, s vrhunskim televizorima i dalje boljim od tržišnog prosjeka, ali više ne uspijevaju ostvariti pozitivan rast u nekim regijama kao što je Zapadna Europa.

Soundbarovi slijede isti trend. Prihod ukupnog tržišta znatno je smanjen za 10% u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, dok premium jedinice nastavljaju rasti, poput onih s DolbyAtmos/DTS:X, koje su porasle za 10%. Razlozi za ovakav razvoj događaja su očiti. Dok su kućanstva s niskim prihodima morala smanjiti, kupci s iznadprosječnim prihodima još uvijek imaju proračun za potrošnju i skloni su odlučiti se za vrhunske uređaje. Na primjer, udio kupaca televizora sa srednjim do visokim prihodom već je 59% u prvom kvartalu 2023., u usporedbi s 49% u 2021. Kao rezultat toga, globalni udio televizora preko 75 inča porastao je s 15% na 18%.

Jedan od rijetkih pozitivnih znakova na CE tržištu došao je iz segmenta kućnog zvuka. Od siječnja do lipnja 2023. ovaj je segment zabilježio povećanje prihoda od prodaje od 5% i povećanje prodanih jedinica od 3% u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Rast je prvenstveno potaknut pametnim zvukom (porast od 2%) i vrhunskim komponentama, tunerima, pojačalima ili prijemnicima. Posebno je impresivan porast od 30% u bežičnim slušalicama s trakom za glavu – uglavnom zahvaljujući mlađoj generaciji koja slijedi ovaj trenutačni modni trend. Prema gfknewron Consumer, udio kupaca u dobi od 16 do 24 godine skočio je na 26% u prvom kvartalu 2023., sa 15% u 2021.

Općenito, očekuje se da će globalno tržište potrošačke elektronike završiti 2023. u minusu zbog slabe potražnje. Međutim, preostaju određena područja mogućnosti rasta, osobito za inovativne uređaje ili one koji se sviđaju premium potrošačima. Prodaja se također može povećati jedinstvenim ili atraktivnim dizajnom, kao što su bežične slušalice s trakom za glavu. Trgovci na malo i proizvođači moraju biti svjesni ovih trendova i brzo reagirati kako bi nadoknadili pad potražnje u drugim linijama proizvoda.