Globalno tržište nosivih uređaja po prvi puta zabilježilo pad

Globalno tržište nosivih uređaja po prvi puta zabilježilo pad
DepositPhotos

Globalno tržište nosivih uređaja suočilo se s padom u prvom kvartalu ove godine, što je dosad nezabilježen slučaj, navodi IDC u svom izvještaju. Naime, još nikad ovo tržište nije "otišlo u minus" kad bi se usporedilo s ranijim razdobljem.

Ali, ovaj put radi se o tri posto pada u odnosu na prvi kvartal prošle godine. Odnosno, isporučeno je 105,3 milijuna uređaja. Tako nešto dogodilo se prvenstveno zbog slabije potražnje iz razlog što su korisnici počeli kupovati uređaje van margina nosivih. Samim time, potreba za njima se smanjila.

Ipak, nije sve tako crno za apsolutno svaki dio tržišta. Slušalice i slušni aparati porasli su za 0,6 posto te potvrdili da su najveći hit u sferi nosivih uređaja. Nažalost, to se ne može reći za pametne narukvice, koje su doživjele enorman pad od 40,5 posto, ponajprije zbog nestašice komponenata. Kad se to upari sa slabijom potražnjom dobije se ovako loš rezultat.

Srećom, pametni satovi, koji zapravo jesu pokretač ovo tržišta, nastavili su s rastom i on iznosi 9,1 posto na godišnjoj razini. Ujedno, oni čine 28 posto svih isporučenih nosivih uređaja tijekom prva tri mjeseca ove godine.

Apple je i dalje dominantan kad pogledamo proizvođače i porastao je za 6,6 na godišnjoj razini. To se može zahvaliti Apple Watch modelima, od kojih je Apple Watch SE podosta iznenadio sa svojih više od dva milijuna isporuka. AirPods su pak ostale na identičnoj razini kao godinu ranije.

Samsung je i dalje drugi najjači proizvođač, ali doživio je pad od gotovo deset posto. Xiamoi je također nastavio pad, ali je treći, dok je Huawei ostao na četvrtom mjestu unatoč padu od 10,8 posto. U društvu pet najvećih je ostao i Imagine Marketing zahvaljujući prisutnosti u Indiji, ali doživio je pad od 3,8 posto u segmentu slušalica i slušnih aparata, no pametni satovi su bili pozitivan dio poslovanja te ih je isporučeno nešto manje od milijun u prva tri mjeseca 2022.