Globalno tržište infrastrukture kao usluge (IaaS) poraslo je 41,4 posto u 2021.

Globalno tržište infrastrukture kao usluge (IaaS) poraslo je 41,4 posto u 2021.
DepositPhotos

Globalno tržište infrastrukture kao usluge (IaaS) poraslo je 41,4 posto u prošloj godini, na ukupno 90,9 milijardi američkih dolara, u odnosu na 64,3 milijarde dolara iz 2020., navodi Gartner. Amazon je, očekivano, zadržao prvo mjesto, a slijede ga Microsoft, Alibaba, Google i Huawei.

"Tržište vezano uz IaaS nastavlja nesputani rast jer native cloud postaje primarna arhitektura za moderna radna opterećenja. Naime, cloud podržava skalabilnost i sastavljanje koje zahtijevaju napredne tehnologije i aplikacije, a istovremeno omogućava organizacijama odgovoriti na nove potrebe kao što su suverenitet, integracija podataka i poboljšano korisničko iskustvo", navode u Gartneru i dodaju da je u 2021., prvih pet IaaS pružatelja usluga činilo je više od 80 posto tržišta.

Amazon je uprihodio 35,4 milijarde dolara i imao udio od 38,9 posto. Microsoft je činio 21,1 posto i uprihodio više od 19 milijardi dolara. Alibaba je 2021. završila na 9,5 posto udjela i prihodom od 8,7 milijardi dolara. Google Cloud zabilježio je najveću stopu rasta među pet najbvećih dobavljača i riječ je 63,7 posto. Pritom je dosegao prihod od 6,4 milijarde dolara.

Iako je Huaweijev rast usporen u prošloj godini, nakon dvije uzastopne godine rasta, od preko 200 posto, i dalje je zadržao petu poziciju, s nezanemarivih 4,2 milijarde dolara prihoda. Što je dobar znak jer kineski gigant se uspio othrvati uistinu nezavidnim problemima u poslovanju.

"Sljedeća faza rasta za IaaS bit će potaknuta korisničkim iskustvom, digitalnim rezultatima i "virtualnim svijetom na prvom mjestu". Tehnologije u nastajanju koje mogu pomoći organizacijama da približe iskustva svojim klijentima, kao što su metaverzum, chatbotovi i digitalni "blizanci", zahtijevat će hiper-razmjernu infrastrukturu kako bi zadovoljili rastuće zahtjeve za računalnu moć i zahtjevne potrebe za pohranom podataka", zaključuju u Gartneru.