Globalna potražnja za osobnim računalima i dalje pod pritiskom

Globalna potražnja za osobnim računalima i dalje pod pritiskom
DepositPhotos

Globalne isporuke računala izašle su iz četvrtog tromjesečja 2022. s rekordno visokim padom u odnosu na prethodnu godinu od 27,8 posto i dosegnule 65,2 milijuna jedinica, prema Counterpoint Researchu. Iako su razine zaliha nekoliko OEM-ova i ODM-ova vjerojatno dosegle vrhunac u 3. kvartalu 22., sezona na kraju godine nije uspjela ubrzati zamah isporuke računala u 4. kvartalu. S 286 milijuna jedinica, ukupne isporuke računala za 2022. također odražavaju prigušenu globalnu potražnju za računalima s četiri uzastopna tromjesečja pada isporuka. Stoga Counterpoint Research ne očekuje pristojan oporavak u prvoj polovici ove godine.

Makroekonomski problemi, sve veći inflacijski pritisak i zamrznuta potražnja za osobnim računalima utjecali su na globalno tržište osobnih računala 2022., s padom isporuka za 15 posto. Osim toga, potrošači koji su kupili nova računala i dalje su uživali u najnovijim modelima, dok su poduzeća pažljivije radila na svojim proračunima. Također, nedostatak privlačnih funkcija i financijske potpore nije mogao dovesti do porasta potražnje u 2022., a da ne spominjemo cilj agresivne probave zaliha OEM-a od prve polovine 22. godine.

Lenovo je nastavio voditi tržište u tromjesečju, ali s ravnomjernih 23,7 posto udjela. Njegove su isporuke pale za 17 posto u 2022. i zauzele 23,7 posto tržišnog udjela. HP je osigurao svoje drugo mjesto u posljednjem kvartalu 2022. s udjelom od 20,3 posto. Njegove su isporuke pale za 29 posto tijekom tromjesečja, ali je to bio jedini veliki OEM PC koji je izvijestio o pozitivnom sekvencijalnom rastu isporuka u četvrtom kvartalu. HP je imao najveće povlačenje isporuka u 2022. zbog slabe potražnje potrošača diljem svijeta. Tvrtka je u konačnici zabilježila ispod 20 posto tržišnog udjela u 2022.

Dellov tržišni udio od 16,7 posto najniži je u proteklih sedam kvartala uglavnom zbog usporavanja potražnje poduzeća. Budući da je gospodarska situacija i dalje slaba, ne očekuje se da će tvrtka 2023. vidjeti brzi porast komercijalnih modela, što je ključno za Dell da smanji jaz u tržišnom udjelu s HP-om. Appleov relativno mali pad isporuka od 3 posto u 4. kvartalu 22. pomogao je tvrtki zatvoriti knjigu s ravnomjernim učinkom količine isporuka za 2022. Apple je nastavio dobivati tržišni udio na račun dobavljača koji se temelje na x86 i zabilježio je dvoznamenkasti udio u drugoj polovici 2022. i 9,4 posto u cijeloj godini. Modeli M-serije temeljeni na ruci pomogli su tvrtki da prebrodi ciklus pada potrošačkih i komercijalnih uređaja 2022.

Unatoč kratkoročnim problemima, količine isporučenih osobnih računala bit će veće od razina prije COVID-a u nadolazećim godinama, zahvaljujući stalnim promjenama radnog okruženja i načina života te odgođenoj nabavi iz potrošačkog i komercijalnog sektora nakon 1. polugodišta 23. godine. Potražnja potrošača vjerojatno će se postupno oporaviti u 2. polugodištu 23. nakon čega će uslijediti sporije zagrijavanje u nabavi poduzeća. Slaba potražnja u prvoj polovici uzrokovat će veliki pritisak na globalne isporuke računala. Stoga se ne može očekivati godišnji rast isporuka u 2023.