VRIJEME PROMJENA

Glavni trendovi koji utječu na pružatelje tehnologije u 2024.

Glavni trendovi koji utječu na pružatelje tehnologije u 2024.
Depositphotos

Gartner je istaknuo glavne trendove koji će utjecati na pružatelje tehnologije u ovoj 2024. godini Generativna umjetna inteligencija dominira tehničkim i proizvodnim programom gotovo svakog pružatelja tehnologije, smatraju analitičari.

„Tehnologija preoblikuje dobavljača tehnologije od njegove strategije rasta i proizvoda do svakodnevnih alata koje koriste njegovi suradnici. Unatoč potencijalu da GenAI preoblikuje pružatelje usluga, to nije jedini utjecaj s kojim se suočavaju tehnološki lideri. Postoje nove točke trvenja u planovima rasta, nove točke spajanja u marketingu i prodaji te novi odnosi koji se otvaraju za pružatelje tehnologije i usluga (TSP-ovi)”, rekao je Eric Hunter, izvršni potpredsjednik u Gartneru.

Neposredne i dugoročne implikacije ovih pitanja zahtijevaju od lidera proizvoda da balansiraju između kratkoročnih prilika i dugoročne prednosti te strategija temeljenih na gospodarskom oporavku ili recesiji. Gartnerovi glavni trendovi za 2024. odražavaju ove dvojnosti.

Učinkovit rast za visoku tehnologiju: Značajan rast IT potrošnje tijekom posljednjeg desetljeća pogodovao je tvrtkama visoke tehnologije. Ostvarivanje tog rasta navelo je visokotehnološke tvrtke na rast bez pune mjere troškova. Ovo je strategija "rasta pod svaku cijenu". Visokotehnološke tvrtke utemeljile su svoje proizvode, organizaciju i planove zapošljavanja na hipotezi kontinuiranog snažnog rasta. Kako makroekonomski uvjeti stvaraju neizvjesnost među kupcima, a sve veći troškovi kapitala prebacuju fokus ulagača na rast marže, Gartnerovi analitičari vide trend prema dobavljačima tehnologije koji se usredotočuju na učinkovit rast. Učinkovite strategije rasta prepoznaju vrijednost rasta na načine koji jačaju trenutne marže i buduće prilike za prihode.

Novi odnosi IT-provajdera u poduzećima: Povećani poslovni i tehnički zahtjevi zahtijevaju od IT-a poduzeća da pokrije više područja na dubljoj razini i bržim tempom, što narušava kapacitete i mogućnosti IT-a poduzeća. Ovo stvara trend za lidere proizvoda u tehnološkim pružateljima usluga da stvaraju nove odnose i prilike za prihod u cijeloj tvrtki, uključujući proširene uloge pružatelja usluga unutar IT-a poduzeća i poslovanja, odnose između pružatelja usluga i poduzeća usmjerene na ishode i odnose razine 1 u cijelom poduzeću.

Održivo poslovanje raste: Napori na održivosti i upravljanju ESG utjecajem bili su jednostrano usmjereni na ublažavanje internog rizika i osiguravanje usklađenosti. Lideri proizvoda moraju se razvijati prihvaćanjem dvostruke materijalnosti i holističkog utjecaja novih tehnologija kako bi ispunili ciljeve održivosti.

Sigurnost umjetne inteligencije: Odgovorna umjetna inteligencija i sigurnost umjetne inteligencije nisu novi koncepti, ali neviđeni brzi razvoj GenAI tehnologija potaknuo je raspravu o upravljanju rizikom i kako se pozabaviti rastućim problemima kao što su porijeklo sadržaja i halucinacija. Voditelji proizvoda moraju izgraditi rješenja koja uključuju sigurnosna načela s fokusom na aspekte transparentnosti modela, sljedivosti, interpretabilnosti i objašnjivosti. Prevencija regulatornih pitanja i pitanja usklađenosti bit će ključna za ostanak konkurentnosti na ovom dinamičnom GenAI tržištu stvaranjem povjerenja.

Rastući pesimizam kupaca: Tijekom posljednje tri godine dobavljači tehnologije sve su više primijetili negativne učinke prodajnog procesa zbog novih ponašanja kupaca koja su u suprotnosti sa zastarjelim modelima izlaska na tržište (GTM). Bez prilagodbe prodajnih i marketinških pristupa za otkrivanje i odgovor na pesimizam kupaca, dobavljači tehnologije će vidjeti pad vlastitih GTM operacija iz interne i eksterne perspektive.

Vertikalni generativni AI modeli: Dok modeli opće namjene dobro funkcioniraju u širokom skupu GenAI aplikacija, oni mogu biti nepraktični za mnoge poslovne slučajeve korištenja koji zahtijevaju podatke specifične za domenu. Pružatelji tehničkih usluga moraju istražiti modele usmjerene na industriju koji se mogu prilagoditi specifičnim zahtjevima korisnika učinkovitijim korištenjem dostupnih resursa. Oni koji to ne učine suočit će se s povećanim troškovima i složenošću u stvaranju i korištenju modela.

Personalizirana tržišna iskustva: Pojavljuju se specijalizirana, nišna, digitalna tržišta kako bi kupcima pomogla u snalaženju u složenosti nabave, implementacije i integracije rješenja. Lideri proizvoda koji ne nude svoje usluge putem personaliziranih digitalnih tržišta ograničavaju mogućnost pronalaženja svojih ciljnih kupaca. Gartner predviđa da će se 80 posto prodajnih interakcija između dobavljača i kupaca odvijati u digitalnim kanalima do 2025. godine.

Industrijski oblak donosi rast: Pružatelji usluga, hiperskaleri, ISV-ovi i SaaS pružatelji okreću se vertikalnim rješenjima za isporuku korisničkih rezultata koji će potaknuti rast pružatelja. Do 2027. Gartner predviđa da će više od 50 posto pružatelja tehnologije koristiti industrijske platforme u oblaku za postizanje poslovnih rezultata, što je porast u odnosu na manje od 5 posto u 2023.

PLG i vrijednost konvergiraju za Hybrid GTM: Rast vođen proizvodom (PLG) fokusiran je na prikazivanje vrijednosti korisnicima proizvoda, stvarajući signale namjere da go-to-market (GTM) timovi mogu koristiti s potencijalnim kupcima. Ali većina tvrtki koje koriste PLG GTM počela je shvaćati da u većini slučajeva 100 posto samoposlužni GTM pokret nije održiv. U nekom trenutku, prodavači moraju biti uključeni u pretvaranje poslova. Potrebe kupaca za poslovnom vrijednošću i opravdanjem ishoda — za novo poslovanje ili proširenje — spojit će taktiku PLG-a s inicijativama za upravljanje vrijednošću i realizaciju u hibridnim GTM strategijama.

Precizni marketing i prodaja: Tehnološki napredak koji se brzo razvija, kao što je GenAI, digitalna kupnja i metaverzum, mijenja način na koji pružatelji tehnologije plasiraju i prodaju tehnologiju. Pružatelji tehničkih usluga koji ne usvoje nove pristupe vidjet će eroziju ukupne kvalitete posla u kombinaciji s gubitkom relevantnosti i ograničenim rastom unutar uspostavljenih ciljeva.