GfK: Usisavači i klima uređaji među Top 5 najprodavanijih malih kućanskih aparata

GfK: Usisavači i klima uređaji među Top 5 najprodavanijih malih kućanskih aparata
DepositPhotos

Tržište malih kućanskih aparata (SDA) u prvoj polovici ove godine doseglo je 24,3 milijarde eura, što je rast od 9,3 posto u odnosu na situaciju iz istog razdoblja lani.

Ujedno, treba znati da su iz ovog istraživanja obavljenog od strane GfK isključena tržišta Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, koja bi svakako pokazala jednu bitno drugačiju globalnu situaciju. Kako god, do kraja ove godine predviđa se SDA rast od 9,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Od uređaja koji se najbolje prodaju, treba izdvojiti pet, a to su usisavači, uređaji za pripremu hrane, uređaji za pripremu toplih pića, klima uređaji i brijači aparati. Ukupno, oni zajedno čine gotovo 50 posto svih prodanih SDA uređaja na globalnom tržištu, izuzev onog u sjevernoj Americi. Dapače, samo usisavači čine 23 posto rasta na globalnoj razini.

Kad se pak pogledaju regije, APAC bilježi 21 posto rasta ili prihode od 5,8 milijardi eura u prvoj polovici ove godine. Također, GfK pokazuje da korisnici u velikoj većini slučajeva traže nešto što bi im pojednostavilo živote. Dapače, čak 52 posto potrošača tvrdi upravo to kao glavni razlog kupnje SDA uređaja koji se trenutno nude na tržištu. Naravno, većina njih su "pametni". Posebno se to tiče usisavača...

Vrlo bitan faktor pri kupnji SDA uređaja jest njihova povezanost, što se veže uz pametne domove, kojima teži sve više potrošača, ne samo u zapadnom dijelu svijeta, već i povećem dijelu Azije. Posebno se to odnosi na Južnu Koreju, Japan i prvenstveno Kinu, gdje se na svim razinama bilježi tehnološki rast.

Konkretnije, pametni SDA uređaji donijeli su 1,7 milijardi eura i to je rast od 42 posto u odnosu na prošlu godinu. Od toga, robotski usisavači su donijeli 44 posto i uvjerljivo su najpopularniji SDA uređaji trenutno, što jasno potvrđuje težnju potrošača da se okrenu prema uređajima koji im olakšavaju svakodnevicu.