Gfk: Raste prodaja velikih kućanskih aparata

Gfk: Raste prodaja velikih kućanskih aparata

Veliki kućanski aparati (MDA) imali su dobru prvu polovicu ovu godine te zabilježili ukupni godišnji rast prodaje od 2,7 posto, dok GfK predviđa da će do kraja godine ukupna prodaja generirati 182 milijarde eura, što je pak rast prihoda od dva posto na godišnjoj razini pa proizvođači imaju razloga za zadovoljstvo.

Glavni razlozi za ovakvu situaciju jesu sve bolje performanse i kapacitet uređaja, jednostavnost i mogućnost kupnje bez obzira na zemlju u kojoj se nalazili. Dakle, online kupovine su učinile svoje, ljudi su skloniji njima i koriste takvu mogućnost koliko god mogu, što proizvođačima daje poticaj, a tržištu donosi rast.

Ako pogledamo situaciju po regijama, Brazil se oporavio i bilježi 13 posto rasta, Indija je na deset posto rasta, a Europa je snažan faktor "guranja" prema naprijed zbog jačanja eura. Problem je Kina, u kojoj MDA uređaji bilježe pad od 6,2 posto i kao najmnogoljudnija zemlja na svijetu, jasno je da bez nje nema ni globalnog optimizma na tržištu. Stoga, potrebno je što prije riješiti probleme koje ima u trgovinskom smislu sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Istovremeno, njemačko se tržište oporavlja i bilježi rast od 1,7 posto te s 3,9 milijardi eura ostaje treće najveće MDA tržište na svijetu. Tako nešto GfK objašnjava sve većom težnjom korisnika prema većem kapacitetu uređaja, posebno kad se radi o perilicama rublja ili posuđa te sušilicama rublja. No, hladnjaci su također iznimno traženi. To potvrđuje činjenica da perilice rublja kapaciteta devet ili više kilograma bilježe rast od 24 posto.

Što se pak tiče potreba korisnika, njih 52 posto želi jednostavniji život pa zato kupuje uređaje koje vidi kao one koji bi mogli ispuniti tu želju. A njih čak 62 posto bira online kupovinu jer im je jednostavnija i štede vrijeme. Ponajprije jer ne idu sami po uređaje, ali i zato što se online kupovina obavlja 24 sata u danu, svih sedam dana u tjednu.

Sve to bi moglo dogodine dodatno unaprijediti MDA tržište, ali glavni faktor rasta bit će situacija u trgovinskom ratu Kine i SAD-a. Svi pomno prate upravo što se događa po tom pitanju.

Još iz kategorije

Rasco slavi 30 godina postojanja

Rasco slavi 30 godina postojanja

01.06.2020. komentiraj

Krenuli su iz male seoske garaže u Kalinovcu kraj Đurđevca, a danas svoje ralice i posipače prodaju Rusima, Norvežanima, Nijemcima, Kanađanim. Trideseti rođendan danas su simbolično obilježili obraćanjem osnivača svim zaposlenicima u Kalinovcu, dok  pravu proslavu planiraju najesen, kad budu gotovi novi proizvodni i uredski prostori, a s njima i veliki investicijski ciklus vrijedan 80 milijuna kuna.

TOP 10 najprofitabilnijih digitalnih PC igara tijekom travnja

TOP 10 najprofitabilnijih digitalnih PC igara tijekom travnja

01.06.2020. komentiraj

SuperData je objavio listu najprofitabilnijih digitalnih PC igara tijekom travnja 2020. godine. League of Legends je zauzeo prvo mjesto na listi dok se iza njega redom nalaze Dungeon Fighter Online, Crossfire, Fantasy Westward Journey Online, Doom Eternal, Counter-Strike: Global Offensive, Fortnite, World of Warcraft, Roblox i Call of Duty: Modern Warfare.

United Grupa kupuje grčki Forthnet

United Grupa kupuje grčki Forthnet

01.06.2020. komentiraj

United Grupa postigla je dogovor o preuzimanju značajnog manjinskog udjela u Forthnetu, uspješnoj grčkoj telekomunikacijskoj kompaniji. U sklopu transakcije United Grupa preuzet će sve kreditne obveze, konvertibilni dug i 36-postotni dionički udio u kapitalu Forthneta, nakon uspješno završenih pregovora s prodavateljima, i to Nacionalnom bankom Grčke, Alpha bankom, Piraeus bankom i Attica bankom. Dodatni detalji transakcije neće biti objavljeni, a transakcija podliježe standardnim regulatornim odobrenjima.