Gfk: Raste prodaja velikih kućanskih aparata

Gfk: Raste prodaja velikih kućanskih aparata

Veliki kućanski aparati (MDA) imali su dobru prvu polovicu ovu godine te zabilježili ukupni godišnji rast prodaje od 2,7 posto, dok GfK predviđa da će do kraja godine ukupna prodaja generirati 182 milijarde eura, što je pak rast prihoda od dva posto na godišnjoj razini pa proizvođači imaju razloga za zadovoljstvo.

Glavni razlozi za ovakvu situaciju jesu sve bolje performanse i kapacitet uređaja, jednostavnost i mogućnost kupnje bez obzira na zemlju u kojoj se nalazili. Dakle, online kupovine su učinile svoje, ljudi su skloniji njima i koriste takvu mogućnost koliko god mogu, što proizvođačima daje poticaj, a tržištu donosi rast.

Ako pogledamo situaciju po regijama, Brazil se oporavio i bilježi 13 posto rasta, Indija je na deset posto rasta, a Europa je snažan faktor "guranja" prema naprijed zbog jačanja eura. Problem je Kina, u kojoj MDA uređaji bilježe pad od 6,2 posto i kao najmnogoljudnija zemlja na svijetu, jasno je da bez nje nema ni globalnog optimizma na tržištu. Stoga, potrebno je što prije riješiti probleme koje ima u trgovinskom smislu sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Istovremeno, njemačko se tržište oporavlja i bilježi rast od 1,7 posto te s 3,9 milijardi eura ostaje treće najveće MDA tržište na svijetu. Tako nešto GfK objašnjava sve većom težnjom korisnika prema većem kapacitetu uređaja, posebno kad se radi o perilicama rublja ili posuđa te sušilicama rublja. No, hladnjaci su također iznimno traženi. To potvrđuje činjenica da perilice rublja kapaciteta devet ili više kilograma bilježe rast od 24 posto.

Što se pak tiče potreba korisnika, njih 52 posto želi jednostavniji život pa zato kupuje uređaje koje vidi kao one koji bi mogli ispuniti tu želju. A njih čak 62 posto bira online kupovinu jer im je jednostavnija i štede vrijeme. Ponajprije jer ne idu sami po uređaje, ali i zato što se online kupovina obavlja 24 sata u danu, svih sedam dana u tjednu.

Sve to bi moglo dogodine dodatno unaprijediti MDA tržište, ali glavni faktor rasta bit će situacija u trgovinskom ratu Kine i SAD-a. Svi pomno prate upravo što se događa po tom pitanju.

Još iz kategorije

Nina Išek Međugorac iz HT-a u upravu Media Vala

Nina Išek Međugorac iz HT-a u upravu Media Vala

30.03.2020. komentiraj

Od 1. travnja na poziciji izvršne direktorice i članice uprave Media Vala pridružuje se Nina Išek Međugorac, kako bi vodila i upravljala jednim od vodećih komunikacijskih timova stručnjaka u Hrvatskoj i regiji. U Media Val ona dolazi iz Hrvatskog Telekoma, gdje je na poziciji direktorice ureda za korporativne komunikacije upravljala timovima za internu i eksternu komunikaciju kompanije s gotovo 6000 zaposlenika.

Microsoft potvrdio velike promjene oko nadogradnji Windows 10

Microsoft potvrdio velike promjene oko nadogradnji Windows 10

28.03.2020. komentiraj

Windows 10 korisnici znaju koliki problem predstavljaju sve veće nadopune i nadogradnje operativnog sustava, iz razloga što se bugovi i ranjivosti ispravljaju tjednima, a to nije nimalo poticajno za njih ili Microsoft. Dapače, zato ih izbjegavaju preuzeti sve dok se ne uvjere da je situacija stabilna.

Boschov odjel medicinski rješenja stvorio brzi test na korona virus

Boschov odjel medicinski rješenja stvorio brzi test na korona virus

27.03.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa predstavlja izniman izazov zdravstvenim sustavima diljem svijeta jer previše je nepoznanica i presporo se razotkrivaju, što nikako ne uspijeva ubrzati proces usporavanja i zaustavljanja aktualne krize. No, Bosch je možda na tragu pozitivnog iskoraka s brzim automatiziranim testom na korona virusa.