GfK na sajmu IFA 2018 objavio kakvo je stanje na PC tržištu

GfK na sajmu IFA 2018 objavio kakvo je stanje na PC tržištu
DepositPhotos

Tržište osobnih računala u problemima je još od 2012. godine, ali napokon stižu dobre vijesti, to iz razloga što korisnici imaju sve veću potrebu za uređajima više klase. Tomu je tako jer oni imaju najbolje moguće procesore, mnogo radne memorije, brze SSD diskove s mnogo prostora za pohranu podataka i hibridne hard diskove (HDD + SSD).

To se na prvu ne vidi jer kroz prvih šest mjeseci ove godine je brojka PC isporuka pala za 14 posto u odnosu na isto razdoblje godinu ranije, ali to se stabiliziralo kroz prosječne cijene PC-a. Konkretnije, riječ je o dvije milijarde eura prihoda za stolna računala, čime pad u odnosu na godinu ranije iznosi pet posto, odnosno, o padu od četiri posto ili 13,3 milijarde eura kad je riječ o mobilnim PC računalima. Dakle, cijene rastu i to zahvaljujući ponudi, koju pak korisnici žele.

Proizvođači su zato spremni na IFA sajmu u Berlinu pokazati najbolje od onoga što nude, svjesni su da je ovo prilika koju moraju ugrabiti pa nude moćne uređaje, kao Acer sa svojom Swift 5 i Swift 3 serijom. Ujedno, osim što su zapadna Europa i Azijsko-pacifička (APAC) regija činili 37 posto ukupnih prihoda na PC tržištu, a nastavit će s takvom pozicijom, optimizam bude i zemlje u razvoju.

Primjerice, središnja Europa zabilježila je rast od devet posto u odnosu na prošlu godinu kad su stolna računala u pitanju, zemlje Commonwealtha (CIS) četiri posto, a kad se radi o mobilnim PC uređajima, CIS je na rastu od 18 posto, a latinska Amerika na rastu od 14 posto. Kad se gledaju zemlje rekorderi, Ukrajina bilježi rast od 64 posto po pitanju stolnih računala.

I na kraju, virtualna i proširena stvarnost te umjetna inteligencija, ono su što korisnici žele imati bez poteškoća. To uz nove i moćne uređaje dobivaju pa plaćaju više nego prethodnih godina i budućnost je bistra za PC tržište - napokon!