Game of Thrones ruši rekorde piratstva

Game of Thrones ruši rekorde piratstva

Završnica sezone serije Game of Thrones je postavila novi BitTorrent rekord s više od 170.000 gledatelja koji su istovremeno dijelili epizodu. U samo jednom danu više od milijun ljudi je preuzelo kopiju serije koja kako se čini obara sve rekorde gledanosti.

Unatoč invaziji piratstva HBO želi zadržati ekskluzivna prava na seriju iako je finale sezone emitirano na HBO-u a nedugo nakon toga su se pojavile prve neovlaštene kopije online.

U posljednjih nekoliko tjedana hit serija je podijeljena milijune puta, te je postala fenomen po tom pitanju jer još nijedna serija nije postigla takav uspjeh, a podaci prikupljeni od strane TorrentFreaka pokazuju da je u roku od 24 sata, završnica sezone preuzeta milijun puta što bi se moglo povećati na više od pet milijuna u narednim tjednima. Većina preuzimatelja dolaze iz Australije, a slijede SAD, Kanada i Velika Britanija.

Jasno je da je HBO preferira više ekskluzivnosti a manje piratstva, što je stav koji se očituje u posljednjih nekoliko komentara od HBOovog programskog predsjednika Michaela Lombarda. On gleda na piratstvo kao na kompliment, a i ne vjeruje da on negativno utječe na prodaju DVDova

Ogroman broj neovlaštenih downloadiranja ne smeta show-makerima, već čini se upravo suprotno.  Redatelj serije, David Petrarca napomenuo je da neovlaštena preuzimanja zapravo rade više koristi nego štete, to jest pirati su djelomično odgovorni za promociju serije bez koje nikako ne bi postojala.

Nastavak Game of Thrones se očekuje sljedeće godine, te ako većina torrenta ostane javna može se očekivati da će serija rušiti još rekorda.