GALERIJA: Tržište pod pritiskom, ali se osjećaju pozitivni trendovi

GALERIJA: Tržište pod pritiskom, ali se osjećaju pozitivni trendovi
Goran Matošević / Tomich Productions

Prvim novinarskim danom započeo je sajam IFA 2019 u Berlinu koji se održava od 6. do 11. rujna i koji će u predblagdanskoj sezoni prikazati novitete iz svijeta potrošačke elektronike. Uz niz pressica koje su danas održane, glavna je svakako bila ona organizatora sajma Messe Berlin koja je donijela brojke o stanju tržišta iz kojih je vidljivo da globalno tržite stagnira, da je zasićeno i da blago pada s iznimkama u nekim tržišnim segmentima poput gaminga, poput dijela kućanskih aparata.

Vidljiv je trend kupnje novih uređaja na određenim dijelovima tržišta kako kada je riječ o dijelovima svijeta tako i tržišnim segmentima, ističu analitičari GfK. Na pressici sajma IFA 2019 moglo se čuti i da je za potrošače dobro da prosječna cijena uređaja koji se prodaju pada. Upozorili su proizvođači da to za njih nije baš dobro jer korisnici očekuju nove tehnologije i inovacije.

Tržište malih kućanskih aparata tako je ove godine naraslo u prvoj polovici na 24,3 milijarde eura i to za 9,3 posto. Iz ovog istraživanja isključena su tržišta SAD-a i Kanade. Tržište računala je u istom razdoblju palo za 1,5 posto na 23,2 milijarde eura. Tržište pametnih telefona pak je doseglo globalnu vrijednost prodaje od 210 milijardi eura.

Ekipa ICTbusiness.info i ICTbusiness TV krenula je u pripremu naše ekskluzivne TV emisije, a dio atmosfere iz Berlina pogledajte u galeriji.