Fugaku, najbrže superračunalo na svijetu, istražuje širenje Covid-19

Fugaku, najbrže superračunalo na svijetu, istražuje širenje Covid-19
DepositPhotos

Japan nakon devet godina ima najbrže superračunalo na svijetu i zove se Fugaku, a iza njega stoje Fujitsu i Riken. Koristi se za istraživanje koronavirusa, odnosno, načina na koji se širi i kako ga tretirati.

Fugaku može izvesti 415 bilijardi izračuna u sekundi i po tome je 2,8 puta brži nego Summit, dosadašnji prvak, iza kojeg stoji IBM. Sad je na trećem mjestu američka Sierra, na četvrtom i petom kineski Sunway TaihuLight i Tianhe-2A. Što se tiče unutrašnjosti japanskog moćnog stroja, načinjen je od čipova SoftBankova Arma.

Ujedno, japanski ponos može dostići i brzinu veću od 400 petaflopa u sekundi (PFlop/s), a Summit se u prosjeku "vrtio" na oko 148 petaflopa u sekundi. Već to dovoljni govori koliko je Fugaku moćan. Dakle, ovime se još jedna granica ponovno pomaknula i napredak je poprilično jasan. Zato će biti zanimljivo pratiti tko će, u koje svrhe i kako točno nadmašiti Fugaku pa se pozicionirati na prvom mjestu.

Inače, FLOP znači "floating point operations per second" te je mjerna jedinica koja se koristi pri mjerenju brzine procesora. Jedan FLOPS označava jednu matematičku operaciju sa pomičnim zarezom (eng. floating point) u sekundi, iliti jednostavnijim rječnikom, flops je oznaka za jednu instrukciju u jednoj sekundi vremena.

Jedan petaflop odgovara brzini od trilijun kalkulacija u sekundi ili 10^15. Primjerice, standardna kućna računala mogu obraditi oko pet do sto gigaflopsa u sekundi, što znači da su tisuću puta slabija od najmoćnijeg računala na svijetu. Cijene tih "monstruma" kreću se u stotinama milijuna američkih dolara, a Kinezi više nisu dominantni na prvoj poziciji.

Naravno, Japanci se nadaju da će moć tog računala biti dovoljna kako bi čovječanstvo izašlo na kraj s virusom koji je uspio zaustaviti ili usporiti cijeli svijet te postaviti više od četiri milijarde ljudi u izolaciju.