Francuska kaznila Apple s 25 milijuna eura zbog namjernog usporavanja starijih iPhonea

Francuska kaznila Apple s 25 milijuna eura zbog namjernog usporavanja starijih iPhonea

Francuska agencija za zaštitu potrošača (GCCRF) kaznila je Apple 25 milijuna eura ili 27,3 milijuna američkih dolara jer korisnike iPhonea nije obavijestio o tome da ažuriranje softvera može usporiti starije uređaje. Time im je naštetio pa kazna ima smisla te ju je najbogatija kompanija svijeta prihvatila.

Cijela priča pojavila se još u prosincu 2017., kad je američki tehnološki gigant priznao da stariji modeli njegovih pametnih telefona sporije rade nakon postavljanja najnovijeg iOS operativnog sustava. No, nije samo to problem, svjedočilo se i osjetno pogoršanom stanju s baterijama, koje bi poprilično kraće trajale.

Kritičari su optuživali kompaniju da prisiljava korisnike na kupnju novijih modela prije no što je potrebno. Prosvjedi su zatim prisilili Apple da ažurira softver i ponudi velike popuste za zamjenu baterija. Nove su koštale 29 dolara i 11 milijuna korisnika ih je trebalo, što znači da je Apple svoju grešku htio nagraditi s 319 milijuna dolara.

Takvi potezi Applea pobudili su sumnju nadležnih institucija u Francuskoj pa se tijekom siječnja 2018. pokrenula istraga, na zahtjev udruge Zaustavite programiranu zastarjelost (Halt Planned Obsolescence - HOP).

"Vlasnici iPhonea nisu obaviješteni da bi instalacija ažuriranog iOS-a za verzije 10.2.1. i 11.2. mogla usporiti njihove uređaje", navela je u svom priopćenju agencija za borbu protiv prevara DGCCRF-a.

Kazna je pak kod suosnivača HOP-a Laetitie Vasseur i Samuela Sauvagea izazvala oduševljenje, što ne čudi jer svakako da će se nakon ovoga situacija promijeniti pa Apple i ostale kompanije neće moći bez sankcija činiti što ih volja, bilo da se radi o slučajnim ili namjernim potezima.

"Ovo je povijesna pobjeda nad skandaloznom praksom koje se baziraju na načelu 'samo baci i kupi novo' - pobjeda i za potrošače i za okoliš. Još ćemo razmotriti i podnošenje zahtjeva za dodatnu odštetu klijentima iPhonea", rekli su Vasseur i Sauvage.

Apple je pak izrazio zadovoljstvo nagodbom s DGCCRF-om, koja će mu omogućiti da izbjegne sudski proces.

"Naš cilj oduvijek je bio proizvesti sigurne proizvode koje će naši klijenti cijeniti. Važan dio toga stvaranje je iPhonea koji će trajati što je moguće dulje", objavila je kratko američka kompanija, bez da je osjetila potrebu ispričati se za stvorenu situaciju i naplaćivanje svoje greške korisnicima.

Još iz kategorije

Kina: SAD je licemjeran, a špijunira svoje najbliže saveznike

Kina: SAD je licemjeran, a špijunira svoje najbliže saveznike

24.02.2020. komentiraj

Američki predsjednik Donald Trump javio je veleposlaniku u Njemačkoj Richardu Grenellu da prenese svakoj naciji kako suradnja s proizvođačima u koje Sjedinjene Američke Države nemaju povjerenja dovodi u pitanje dijeljenje informacija na najvišim razinama.

Inflacija u siječnju dva posto

Inflacija u siječnju dva posto

23.02.2020. komentiraj

U siječnju je ostvaren godišnji rast potrošačkih cijena od 2,0 posto, viši nego u prethodnome mjesecu (1,4 posto) te ujedno i najviši od kolovoza 2018. godine. Pritom su od pet osnovnih grupa proizvoda (prerađeni prehrambeni proizvodi, neprerađeni prehrambeni proizvodi, energija, usluge te industrijski proizvodi bez hrane i energije) porasle cijene sviju osim cijena industrijskih proizvoda bez hrane i energije.

Grad Beč staje na kraj jednokratnom otpadu

Grad Beč staje na kraj jednokratnom otpadu

23.02.2020. komentiraj

U austrijskoj je prijestolnici od 2005. godine do danas iskorišteno 15,5 milijuna čaša za višekratnu upotrebu. Kad bi se sve te čaše posložile jedna u drugu, prekrile bi udaljenost od 77,5 kilometara. Njihovom je upotrebom dosad ušteđeno ukupno 134 tone otpada i 1.210 tona ugljičnog dioksida, što odgovara zapremini od 45 kamiona za odvoz otpada i 203 balona na vrući zrak. Pod geslom „I'll be back!“ svaka se čaša može upotrijebiti i do 150 puta!