Foxconn priznao kršenje radničkih prava u svojoj kineskoj tvornici

Foxconn priznao kršenje radničkih prava u svojoj kineskoj tvornici

Tvrtka koja proizvodi proizvode za neke od svjetski najuspješnijih brendova, bila je pod istragom zbog radne prakse. Priznala je kako je zapošljavala malodobne stažiste u kineskoj podružnici protekle godine.

Foxconn je izjavio kako su radnje bile poduzete ne bi li vratile sukladnost u tvornici s njihovim odredbama i politikama. Tvrtka je naglasila u priopćenju kako je postojalo nekoliko slučajeva koji su se odnosili na prekovremene radne sate i na noće smjene na koje se nikoga nije prisiljavalo.

Ovaj gigant za proizvodnju u vlasništvu je Tajvanske grupe “Hon Hai Precision“ i zapošljava otprilike 800,000 radnika diljem svijeta. Ne čudi ukoliko Foxconn sam po sebi ne znači svojim imenom mnogo kupcima, no on je korišten od većine velikih tehnoloških divova diljem svijeta, a neki od njih su Apple, Sony, Microsoft, HP i Nokia.

Po prvi puta se pojavljuje pod povećalom javnosti zbog svojih radničkih praksi kada je 13 radnika počinilo samoubojstvo u njihovim kineskim pogonima 2010. godine. Izgredi su potaknuli zabrinutost oko radnih uvjeta u njihovim pogonima u Kini i skrenuli su pozornost na organizirane radničke štrajkove koji su bili sve učestaliji.

Foxconn je na sve navedeno odgovorio povišenjem plaća, skraćivanjem radnoga vremena i zapošljavanjem savjetnika na radnim mjestima. Također, u 2010. godini, Foxconn je privremeno ugasio podružnicu u Indiji nakon što se 250 radnika razboljelo.

Ipak, nevoljama za Foxconn tu nije bio kraj. U svibnju 2011. godine, dvoje ljudi biva ubijeno nakon eksplozije u tvrtkinoj tvornici u Chengdu.