Flutter stiže na Linux

Flutter stiže na Linux

Googleova cross platforma Flutter SDK podosta je porastao od predstavljanja i naveliko se koristi za Android i iOS aplikacije, no sve veću podršku ima i za web, Mac i Windows operativne sustave. A najavljeno partnerstvo s Canonicalom, koji stoji iza Ubuntu, omogućit će Flutteru podršku za Linux desktop aplikacije.

Inače, Flutter je predstavljen 2018. na Mobile World Congress (MWC) sajmu u Barceloni i cilj mu je pomoći developerima pri razvoju aplikacija i njihovih korisničkih sučelja (UI). Ključna stavka Fluttera jest u tome što je integriran u Android platformu skoro pa u potpunosti pa ima direktan pristup API sustavima, što omogućava developerima lako kreiranje nativnih aplikacija. Kao dodatna pomoć jest to što je Flutter "natrpan" s mnoštvom unaprijed načinjenih widgeta i ostalih UI elemenata koje se mogu postaviti kao dio svake aplikacije.

Uz to, Flutter radi i s povećim brojem već postojećih aplikacija, code editora i integriranih razvojnih okruženja. Za još malo pomoći, uz Flutter dolazi mogućnost zvana Hot Reload, koja nudi provjeru promjena u kodu odmah na licu mjesta, "uživo".

Ključna stavka Fluttera jest u tome što je integriran u Android platformu skoro pa u potpunosti pa ima direktan pristup API sustavima, što omogućava developerima lako kreiranje nativnih aplikacija. Kao dodatna pomoć jest to što je Flutter "natrpan" s mnoštvom unaprijed načinjenih widgeta i ostalih UI elemenata koje se mogu postaviti kao dio svake aplikacije.

Najbolje od svega jest što je Flutter besplatan i otvorenog je tipa pa svaka načinjena aplikacija može biti lako podijeljena sa zajednicom. Dapače, developeri ih mogu dodatno modificirati ako to žele.

Dakle, Google je ispunio obećanje dano prije više godina, a tiče se sve većeg olakšanja rada developerima koji rade s Android, Chrome i ostalim Googleovim uslugama i alatima. Naravno, iz svega nisu isključene web aplikacije jer i njih se tiču svi ovi noviteti, ali moraju biti načinjene i postavljene s Google Cloud Services.

A sad se čini da bi Flutter mogao postati glavni način kreiranja aplikacija za Linux desktop i prijenosna računala. Jasno, vrijeme će pokazati koliko funkcionira partnerstvo s Canonicalom.