Financijske institucije su pred velikim promjenama

Financijske institucije su pred velikim promjenama
DepositPhotos

Financijske institucije svjedočile su velikim promjenama u poslovanju tijekom pandemije koronavirusa, a ako je vjerovati prognozama PwC-a, čeka ih njih još! Nije to nimalo optimistično jer financijski sektor već se morao boriti s nizom problema, nizom prilagodbi i sve to utjecalo je na poslovne rezultate.

Naravno, kad se nekom smrkne, nekom svane. Dok banke muku muče s problemima, ostali uključeni u financijski sektor vide svoju priliku. Privatni kapital, neovisni fondovi, kreditni fondovi i državni poticaji nameću se kao alternativa bankarskom sektoru. Jer, banke se nisu najbolje snašle tijekom krize i ljudi su im okrenuli leđa pri traženju potrebne pomoći. Tako nešto iskoristili su svi ostali.

Primjerice, u Sjedinjenim Američkim Državama posljednjih deset godina bilježi se sve češće okretanje alternativnim rješenjima umjesto bankama od strane korisnika. Stoga, rast tog dijela sektora od 2,3 posto ne čudi, kao što ne čudi da je pritom na godišnjoj razini američki bankarski sektor zabilježio svega 0,6 posto rasta. I to dok pričamo o pozajmicama...

Dakle, može se reći da je pandemija koronavirusa samo ubrzala već postojeći trend. To se posebno ističe kroz brojke za 2019., kad su pozajmice putem alternativnih rješenja dostigle 41 bilijun američkih dolara na globalnoj razini u odnosu na 38 bilijuna dolara, koliko se pozajmilo kroz bankarski sektor.

I u njemu trebaju biti zabrinuti jer od 2010. je privatni dug građana rastao 11 posto na godišnjoj razini, što se može okarakterizirati kao uistinu enormna brojka. A u nju su više uključeni oni izvan bankarskog sektora, prvenstveno jer on nije pronašao kvalitetne načine kako omogućiti korisnicima uslugu koja bi ih privukla.

Samim time, može se jasno zaključiti da, kako tvrdi PwC, banke moraju početi razmišljati o nižim kamatama, lakše dostupnim kreditima, jednostavnijem kreditiranju postojećih i novih poslovnih subjekata, kao i poduzetnika u cjelini. Privatnim građanima pak potrebno je više vjerovati i to dokazati kroz uslugu jer na ovaj način nastavit će bježati od bankarskog sektora...