Fedora Linux ukida 32-bitnu verziju OS-a

Fedora Linux ukida 32-bitnu verziju OS-a

Kreator i osnivač Linuxa Linus Torvalds nije pretjerano sentimentalan, što je potvrdio kad se 2012. odlučio zauvijek pozdraviti s i386 procesorom, sredinom ove godine s floppy diskom, a sad će iščeznuti i 32-bit Linux. Ne direktno njegovom odlukom već odlukom developera, koji više ne rade s njim.

Posljednji u nizu jest Fedora Linux, koji je objavio da prekida potporu za 32-bita, odnosno, za posljednji njihov proizvod te vrste - i686. Ranije su identičan potez povukli Arch i Canonical za Ubuntu. Malo tko će žaliti za time jer tehnologija je napredovala i napravili su se koraci prema naprijed.

Uostalom, developeri vezani za Fedoru naglasili su ovakvu potrebu još u veljači 2017., kad su razvijali 32-bit kernel te shvatili da to nema prevelikog smisla. Zato je prepušteno zajednici održavati takvu verziju, ponajprije kako bi se vidjelo ima li smisla zadržati se uz nju bez Red Hat pomoći. I nije, što je bio dovoljan znak za zbogom.

"U današnje vrijeme i686 kernel ima ograničenu korisnost s obzirom da x86 hardver u većini slučajeva podržava 64-bita. Posljednjih godina i686 bio je u statusu "podrške zajednice" i tako je prolazilo nekoliko Fedora verzija. U takvoj situaciji malo je testiranja, problemi se redovito pojavljuju i često se ne riješe dovoljno brzo, kao što se i sve rjeđe otkriju na vrijeme. Zbog toga mogu nastati novi problemi jer gubi se vrijeme na brigu o starijoj arhitekturi dok novija čeka potrebne nadopune ili nadogradnje. I dalje će postojati "kernel headers" paket i svi paketi od 32-bita nastavit će se raditi potpuno normalno. Glavna razlika je što više neće postojati bootable 32-bitni image", naglasili su developeri vezani za Fedoru.

Naglašava se i da nema brige za postojeće 32-bitne sustave jer većina i686 paketa se i dalje grade na način da omogućavaju multilib, wine i Steam, koji će samim time nastavit raditi. Inače, multilib je library koji omogućava pokretanje 32-bitnih programa na 64-bitnim Linux distribucijama.

Ovi novitet stži s 29. listopadom ove godine, a za Fedoru 30 će podrška stizati još kroz svibanj iduće godine. I malo je mjesta za plakanje, posljednji značajniji i686 CPU na tržištu je bio u ožujku 2003., a riječ je o Pentium 3. Dakle, vrijeme je za nešto novo...