FDA donijela vrlo zanimljivu odluku

FDA donijela vrlo zanimljivu odluku

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) donijela je 7. srpnja odluku kojom se IQOS, elektronički uređaj za grijanje duhana Philip Morris Internationala (PMI), može prodavati i komunicirati na tržištu SAD-a kao duhanski proizvod modificiranog rizika (MRTP). Time je agencija utvrdila da je odluka prikladna za unaprjeđenje javnog zdravlja. Odluka pokazuje da je IQOS fundamentalno drugačiji duhanski proizvod i bolji izbor za punoljetne pušače koji bi inače nastavili pušiti, a IQOS je prvi i jedini elektronički nikotinski proizvod koji je dobio takvo rješenje u okviru MRTP postupka FDA-a.

FDA je odobrila stavljanje IQOS-a na tržište sa sljedećim informacijama da IQOS sustav grije duhan, a ne sagorijeva ga, a to značajno smanjuje proizvodnju štetnih i potencijalno štetnih kemijskih sastojaka. Znanstvene su studije pokazale da potpuni prelazak s klasičnih cigareta na korištenje IQOS sustava smanjuje izloženost tijela štetnim ili potencijalno štetnim kemijskim sastojcima.

Agencija je zaključila da dostupni znanstveni dokazi pokazuju kako se očekuje da će IQOS biti od koristi za zdravlje populacije u cjelini, uzimajući u obzir i korisnike duhanskih proizvoda, i osobe koje trenutno ne koriste duhanske proizvode. "Odluka FDA-a predstavlja povijesnu prekretnicu u javnom zdravstvu i omogućuje da punoljetni pušači budu informirani o tome da je potpuni prijelaz na korištenje IQOS sustava bolji odabir od nastavka pušenja cigareta“, rekla je Anita Letica, predsjednica Uprave Philip Morris Zagreb, dodajući da je IQOS proizvod koji se fundamentalno razlikuje od cigareta te ga je potrebno drugačije i regulirati, što je upravo i FDA prepoznala.

"Ova odluka  važan je primjer da vlade i javnozdravstvene organizacije mogu regulirati bezdimne alternative kako bi ih razlikovale od cigareta i unaprijedile javno zdravstvo. Sveobuhvatni propisi utemeljeni na znanosti mogu pomoći u bržem prijelazu punoljetnih pušača, koji bi inače nastavili pušiti, na odabir manje štetnih alternativa. Daleko najbolji odabir za zdravlje jest nikada ne početi pušiti ili sasvim prestati, no za one koji ne prestanu pušiti, najbolje što mogu učiniti jest prijeći na korištenje znanstveno potkrijepljenih manje štetnih alternativa cigaretama“, dodaje Letica te zaključuje kako je ova odluka rezultat kontinuirane predanosti kompanije da se znanost stavi na prvo mjesto.

Odluka FDA-a dalje nadograđuje rastući konsenzus nezavisnih znanstvenika da je IQOS bolji izbor od nastavka pušenja te slijedi odluku FDA-a iz travnja 2019. kojom je odobrena komercijalizacija IQOS-a u SAD-u. Rezultat je to pregleda opsežnih znanstvenih dokaza koje je PMI podnio FDA-u u prosincu 2016. godine uz MRTP prijavu.

Još iz kategorije

Pripremom kave na ovaj način možete produžiti svoj život za nekoliko godina

Pripremom kave na ovaj način možete produžiti svoj život za nekoliko godina

23.01.2021. komentiraj

Kava razbuđuje i pokreće dan mnogih ljudi diljem svijeta, ali ima i pozitivne učinke na ljudsko zdravlje. Naravno, ako se pije u umjerenim količinama, kao i sve ostalo u životu što konzumiramo. U takvom slučaju može smanjiti rizik od smrti povezanih s kardiovaskularnim bolestima za 15 posto.

Glas poduzetnika i Nacionalna udruga ugostitelja predlažu mjere koje će spasiti mnoge poduzetnike od propasti

Glas poduzetnika i Nacionalna udruga ugostitelja predlažu mjere koje će spasiti mnoge poduzetnike od propasti

23.01.2021. komentiraj

Udruga Glas poduzetnika i Nacionalna udruga ugostitelja poslali su dopis Vladi Republike Hrvatske i Nacionalnom stožeru civilne zaštite u kojemu su upozorili na procesne manjkavosti u postupku kreiranja te donošenja odluka kojima se u potpunosti ili djelomično ograničava rad. Ističemo da su navedene odluke o ograničenju poslovanja mnoge poduzetnike dovele u nezavidan položaj.

United Grupa dovršila akviziciju bugarske Nova Broadcasting Grupe

United Grupa dovršila akviziciju bugarske Nova Broadcasting Grupe

22.01.2021. komentiraj

United Grupa, vodeći telekomunikacijski i medijski operater u jugoistočnoj Europi, objavila je završetak akvizicije Nova Broadcasting Grupe, najveće bugarske medijske kompanije s više platformi.