FDA donijela vrlo zanimljivu odluku

FDA donijela vrlo zanimljivu odluku

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) donijela je 7. srpnja odluku kojom se IQOS, elektronički uređaj za grijanje duhana Philip Morris Internationala (PMI), može prodavati i komunicirati na tržištu SAD-a kao duhanski proizvod modificiranog rizika (MRTP). Time je agencija utvrdila da je odluka prikladna za unaprjeđenje javnog zdravlja. Odluka pokazuje da je IQOS fundamentalno drugačiji duhanski proizvod i bolji izbor za punoljetne pušače koji bi inače nastavili pušiti, a IQOS je prvi i jedini elektronički nikotinski proizvod koji je dobio takvo rješenje u okviru MRTP postupka FDA-a.

FDA je odobrila stavljanje IQOS-a na tržište sa sljedećim informacijama da IQOS sustav grije duhan, a ne sagorijeva ga, a to značajno smanjuje proizvodnju štetnih i potencijalno štetnih kemijskih sastojaka. Znanstvene su studije pokazale da potpuni prelazak s klasičnih cigareta na korištenje IQOS sustava smanjuje izloženost tijela štetnim ili potencijalno štetnim kemijskim sastojcima.

Agencija je zaključila da dostupni znanstveni dokazi pokazuju kako se očekuje da će IQOS biti od koristi za zdravlje populacije u cjelini, uzimajući u obzir i korisnike duhanskih proizvoda, i osobe koje trenutno ne koriste duhanske proizvode. "Odluka FDA-a predstavlja povijesnu prekretnicu u javnom zdravstvu i omogućuje da punoljetni pušači budu informirani o tome da je potpuni prijelaz na korištenje IQOS sustava bolji odabir od nastavka pušenja cigareta“, rekla je Anita Letica, predsjednica Uprave Philip Morris Zagreb, dodajući da je IQOS proizvod koji se fundamentalno razlikuje od cigareta te ga je potrebno drugačije i regulirati, što je upravo i FDA prepoznala.

"Ova odluka  važan je primjer da vlade i javnozdravstvene organizacije mogu regulirati bezdimne alternative kako bi ih razlikovale od cigareta i unaprijedile javno zdravstvo. Sveobuhvatni propisi utemeljeni na znanosti mogu pomoći u bržem prijelazu punoljetnih pušača, koji bi inače nastavili pušiti, na odabir manje štetnih alternativa. Daleko najbolji odabir za zdravlje jest nikada ne početi pušiti ili sasvim prestati, no za one koji ne prestanu pušiti, najbolje što mogu učiniti jest prijeći na korištenje znanstveno potkrijepljenih manje štetnih alternativa cigaretama“, dodaje Letica te zaključuje kako je ova odluka rezultat kontinuirane predanosti kompanije da se znanost stavi na prvo mjesto.

Odluka FDA-a dalje nadograđuje rastući konsenzus nezavisnih znanstvenika da je IQOS bolji izbor od nastavka pušenja te slijedi odluku FDA-a iz travnja 2019. kojom je odobrena komercijalizacija IQOS-a u SAD-u. Rezultat je to pregleda opsežnih znanstvenih dokaza koje je PMI podnio FDA-u u prosincu 2016. godine uz MRTP prijavu.

Još iz kategorije

Novi voditelj globalnih operacija HMD Globala postaje bivši savjetnik OneWeba Alain Lejeune

Novi voditelj globalnih operacija HMD Globala postaje bivši savjetnik OneWeba Alain Lejeune

09.08.2020. komentiraj

HMD Global imenovao je Alaina Lejeunea za novog voditelja globalnih operacija kompanije. Lejeune sa sobom donosi više od 25 godina iskustva u telekomunikacijama obogaćenih vođenjem globalnih operacija. HMD Globalu se priključuje iz OneWeba, gdje je bio specijalni savjetnik s fokusom na poslovnu strategiju. Alain će biti odgovoran za nadzor svih operacija HMD Globala te vođenje proizvodnje i nabave kompanije. Izravno će surađivati s Florianom Seicheom, izvršnim direktorom u HMD Globalu.

U Beču predstavljen prvi potpuno automatizirani vlak metroa

U Beču predstavljen prvi potpuno automatizirani vlak metroa

07.08.2020. komentiraj

U narednom će periodu novi vlak bečke podzemne željeznice najprije biti podvrgnut detaljnim ispitivanjima kako bi se osigurali uvjeti za njegovo puštanje u promet. Bečko gradsko poduzeće za javni prijevoz „Wiener Linien” početkom srpnja predstavilo je prvi potpuno automatizirani vlak podzemne željeznice. Naime, isporučen je prvi od 34 vlakova nove generacije koji se proizvode u Siemensovim pogonima u bečkom okrugu Simmering. Kako ističu iz Siemensa, ovaj je vlak zahvaljujući brojnim inovacijama i digitalnim rješenjima jedan od najmodernijih vlakova podzemne željeznice na svijetu.

Izložba 'Trenutak' okupila poznate i nagrađivane fotografije snimljene Huawei pametnim telefonima

Izložba 'Trenutak' okupila poznate i nagrađivane fotografije snimljene Huawei pametnim telefonima

07.08.2020. komentiraj

U današnje vrijeme brojne vrhunske fotografije snimljene su pametnim telefonima koji su svojom dostupnošću podržali popularizaciju fotografije. Pametne telefone danas često koriste i vrhunski fotografi, a Huawei je zato odlučio okupiti radove poznatih hrvatskih i slovenskih fotografa raznih profila na izložbi nazvanoj 'Trenutak'.