Farmeron prodan američkom Virtus Nutrition, tvrtka se ne seli iz Hrvatske

Farmeron prodan američkom Virtus Nutrition, tvrtka se ne seli iz Hrvatske

Foto: Fotolia

Jednog od najpoznatijih domaćih startupova Farmeron u potpunosti preuzima američki Virtus Nutrition koji je tehnološki lider u nutritivnim rješenjima za stoku. Farmeron je nastao 2010. godine kao posljedica potrebe njegova osnivača da napravi rješenje koje će omogućiti njegovoj obitelji upravljanje svim poslovima na farmi. Iako financijski iznos akvizicije nije objavljen najavljeno je da će osnivač Farmerona Matija Kopić ostati CEO kompanije te da će Farmeron nastaviti poslovati kao zasebna tvrtka. Za ICTbusiness.info Matija Kopić je potvrdio kako se kompanija ne seli iz Hrvatske te kako je hrvatska tvrtka ustvari glavni razvojni centar.

Poslovanje Farmerona gotovo da je nemoguće iskazati brojkama jer kompanija ima svoje poslovanje i u Hrvatskoj i u SAD-u. Većina prihoda ostvaruje se u SAD-u. Poslovanje u Hrvatskoj, gdje je Farmeron i osnovan, pokazuje kako gotovo 99,5 posto prihoda dolazi od izvoza što zapravo pokazuje kako tvrtka u SAD izvozi znanje i rad.  Kada je pak riječ o rashodima preko 80 posto odlazi na plaće i druga davanja radnicima.

Što se tiče prošle godine Farmeron je u Hrvatskoj iskazao 6,114 milijuna kuna prihoda što je rast u odnosu na prethodnu godinu od 17,5 posto, dok je EBITDA (dobit prije oporezivanja, kamata, amortizacije i deprecijacije) iznosila gotovo 390 tisuća kuna, dok je neto dobit iznosila 233 tisuće kuna.

Farmeronovo rješenje za upravljanje farmom, kao i većina današnjih rješenja, bazirano je na cloudu, odnosno rješenju kojem se pristupa od bilo kuda i putem bilo kojeg uređaja – računala, tableta ili pametnog telefona.

Ono što je za Farmeron značajno jest da je riječ o nastavku dobre suradnje s jednim od svojih prvih investitora Mattom Swansonom u sklopu čijeg se poljoprivrednog biznisa nalazi i Virtus Nutrition. S druge strane, prema podacima MarketsandMarketsa, procjene govore kako je vrijednost tržišta softverskih rješenja u tom segmentu u svijetu u prošloj godini bila oko 1,14 milijardi dolara dok će do 2022. godine vrijednost tržišta biti gotovo učetverostručena na 4,07 milijardi dolara.

Prema riječima osnivača Matije Kopića veliko im je zadovoljstvo biti dio Virtus Nutritiona i koristiti znanje i ekspertize koje kompanija posjeduje. Suradnja dviju kompanija bazirana je, prema Kopićevim riječima, u korištenju tehnologije i prikupljenih podataka u upravljanju farmom kao i konačni cilj da se o svakoj životinji na farmi doslovno može dobiti bilo koji željeni podatak.

Još iz kategorije

CES 2022: Hyundai predstavio viziju budućnost vozila i transporta

CES 2022: Hyundai predstavio viziju budućnost vozila i transporta

15.01.2022.

Hyundaijeva vizija budućnosti vozila i transporta je modularna te se na CES sajmu u Las Vegasu južnokorejski proizvođač automobila i robota to odlučio pokazati kroz konceptualne modele koji objedinjuju oboje. Uz Plug and Drive i Drive and Lift, Hyundai je pokazao što misli o onome što dolazi.

CES 2022: Nvidia objavila besplatnu dostupnost Omniversa kreatorima Nvidia GeForce Studija

CES 2022: Nvidia objavila besplatnu dostupnost Omniversa kreatorima Nvidia GeForce Studija

11.01.2022.

Nvidia se pohvalila da je besplatna verzija Omniversea, njenog 3D dizajna, suradnje i simulacije u stvarnom vremenu, sada općenito dostupna kreatorima Nvidia GeForce Studio s RTX GPU-ovima.

Francuska kaznila Google zbog kršenja GDPR-a s rekordnih 150 milijuna eura

Francuska kaznila Google zbog kršenja GDPR-a s rekordnih 150 milijuna eura

11.01.2022.

Francuska agencija za zaštitu privatnosti podataka (CNIL) kaznila je Google, u vlasništvu američkog Alphabeta, s rekordnih 150 milijuna eura ili 169 milijuna američkih dolara jer je korisnicima otežavao mogućnost odbijanja trackera, odnosno kolačića koji služe za online praćenje njihove aktivnosti na mreži.