Facebook „ubio“ Internet - Facebookmageddon

Facebook „ubio“ Internet - Facebookmageddon

Iako na samo nekoliko trenutaka Facebook je bio pravi ubojica Interneta prošlog četvrtka zbog pogreške koja je onemogućila korisnicima pristup velikom broju najpoznatijih svjetskih webova koji koriste Facebookovu autentifikaciju za pristup svojim stranicama.

Umjesto traženog weba pojavljivala se samo poruka o grešci, koja je trajala svega 10 minuta nakon čega su je Facbookovi stručnjaci popravili i više se nije pojavljivala. Neki su je korisnici već počeli nazivati Facebookmageddon ili Faceboocalypse što je kod nekih izazvalo i podsmjeh, no još je jednom dokazalo koliko je Internet međusobno povezan i ovisan.

Podsjetimo, mnoge web stranice koriste Facebook login za pristup inače zaštićenim sadržajima kod kojih je potrebno logiranje i Facebook se zbog velikog broja korisnika i njegove raširenosti pokazao kao izuzetno dobro rješenje.

Korisnici jednostavno pritisnu gumb 'Poveži s Facebookom' i tako izbjegnu dodatno registriranje na stranici, no sada im to nije uspijevalo. Ako su se korisnici odspojili sa svog Facebook profila, greška više nije utjecala na njihovo surfanje internetom.

Pogreška, koja je trajala samo desetak minuta, pokazala je kako Facebook ima problem koji bi, potencijalno, mogao pogoditi milijune stranica koje imaju ugrađen Facebookov API. Iz Facebooka su obećali da će spriječiti buduće ispade koji su zamalo „ubili“ Internet.