DOBRA GODINA

Europsko tržište umrežavanja poduzeća bilježi snažno tromjesečje

Europsko tržište umrežavanja poduzeća bilježi snažno tromjesečje
Depositphotos

Europsko tržište umrežavanja poraslo je za 32,6 posto na godišnjoj razini u prvom tromjesečju 2023., nastavljajući svoje iznimno dobre rezultate tijekom 2022. i prkoseći očekivanjima sporijeg početka godine, prema IDC-u. Unutar cjelokupnog tržišta, WLAN i ethernet komutacija bez podatkovnog centra zajedno činili su većinu tržišne vrijednosti. U prvom tromjesečju 2023. ova su dva segmenta porasla za 47,3 posto, odnosno 45,2 posto.

Dok su sve veće cijene povećavale tržišnu vrijednost, te su tehnologije također zabilježile snažan rast u pogledu isporuka (volumena). Iz tehnološke perspektive, gore spomenuta vrhunska tržišta pokreću snažna potražnja za Wi-Fi 6/6E proizvodima i odgovarajućim nadogradnjama pristupa i prebacivanja u kampusu. Mrežne tehnologije kao što su ethernet preklopnici za podatkovne centre i ne-datacentre, WLAN i usmjerivači olakšavaju inicijative digitalne transformacije koje provode europske organizacije.

Digitalna transformacija poduzeća ubrzana je tijekom i nakon pandemije COVID-19, ali je obrnuto ometena povezanim problemima u opskrbnom lancu. Unatoč tome, razgovori IDC-a s vodećim prodavačima na tržištu sugeriraju značajno skraćivanje vremena isporuke mrežne opreme poduzeća, dok se očekuje da će organizacijama trebati neko vrijeme da "probave" nedavno implementirane mrežne nadogradnje.

Unatoč iznenađujuće dobrim rezultatima europskog mrežnog tržišta tijekom 1. kvartala 23. godine, još uvijek se očekuje značajno usporavanje tržišta ove godine. Prema nedavnim istraživanjima IDC-a o ulagačkim sentimentima europskih organizacija u 2023., većina očekuje recesiju neizvjesnog intenziteta, što će ih vjerojatno učiniti opreznima u pogledu potrošnje u ostatku godine.

"Budući da se zaostatak na tržištu ethernet komutacije bez podatkovnih centara u prvom tromjesečju uklanjao, predviđamo da će ukupna europska potrošnja na tržištu umrežavanja poduzeća ostvariti znatno nižu stopu rasta nego u 2022. i prvom kvartalu 23., oko 3,5 posto za preostala tromjesečja," kaže Peter Kosinar, voditelj programa za rješenja europske mrežne infrastrukture u IDC-u.