POZIIVAN TREND

Europsko tržište softvera očekuje rast do 2027

Europsko tržište softvera očekuje rast do 2027
Depositphotos

Europsko tržište softvera poraslo je 15 posto na godišnjoj razini 2022. unatoč gospodarskim turbulencijama i globalnoj nestabilnosti, prema IDC-u. To predstavlja najveći rast u posljednjih 20 godina, pokazujući otpornost potražnje za softverom u odnosu na glavne makroekonomske čimbenike.

Rast je prvenstveno bio potaknut povećanjem cijena softverskih licenci (što odražava visoku inflaciju), klijentima koji su povezani s postojećim partnerima i ugovorima potpisanim na dulja razdoblja nego prethodnih godina. Međutim, u 2023. predviđa se da će europsko tržište softvera rasti "samo" 11,7 posto, zahvaljujući općem oprezu u svim sektorima.

Iako se očekuje da će petogodišnja složena godišnja stopa rasta (CAGR) za 2022. – 2027. biti 12 posto za ukupno europsko tržište softvera, predviđa se da će tri glavna područja rasti znatno brže. Platforme umjetne inteligencije imaju očekivani CAGR od 41 posto (što odražava povećanje od 16x od 2018. do 2027.), a slijede ga srednji programi za integraciju i orkestraciju s CAGR-om od 24 posto te alati za kvalitetu softvera i životni ciklus s CAGR-om od 20 posto.

Uz ta prva 3 segmenta, predviđa se da će cjelokupno tržište razvoja i implementacije aplikacija (platforma kao usluga) ostvariti CAGR od 18 posto, što ga čini ključnim pokretačem potrošnje. Prije ere COVID-a, aplikacije su bile vodeće područje ulaganja u softver za europske tvrtke.

Sigurnosni softver bio je središnji dio investicijskih strategija tvrtki tijekom razdoblja pandemije i 2022. kada je broj DDOS napada dosegao rekordnu razinu. Očekuje se zdrav rast potrošnje na sigurnost tijekom predviđenog razdoblja, uz sve veću potražnju za alatima koje koriste programeri i stručnjaci za integraciju.

"Integracija aplikacija, poslovne transakcije i automatizirano donošenje odluka - uključujući prediktivnu i preskriptivnu analitiku - sada su područja rasta i očekujemo da će potražnja biti stabilna ili rasti sljedećih pet godina, poduprta masovnim omogućavanjem umjetne inteligencije", kaže Tomas Doktor, analitičar  IDC-a.

"Nove mogućnosti i usluge temeljene na GenAI-ju otvorit će prilike za konkurentsku diferencijaciju i rast prihoda za dobavljače koji mogu ponuditi ta rješenja s odgovarajućom sigurnošću i upravljanjem“, objašnjava Doktor.