Europski parlament traži reguliranje umjetne inteligencije

Europski parlament traži reguliranje umjetne inteligencije
DepositPhotos / Ilustracija

Eurozastupnici usvojili su jučer prijedloge o tome kako EU može najbolje regulirati umjetnu inteligenciju (AI) kako bi se potaknule inovacije, etički standardi i povjerenje u tehnologiju. Zakonodavna inicijativa usvojena je sa 626 glasova za, 25 protiv i 40 suzdržanih.

Europski parlament jedna je od prvih institucija koja je iznijela preporuke o tome što pravila AI trebaju sadržavati u pogledu etike, odgovornosti i prava intelektualnog vlasništva. Te će preporuke utrti put EU-u da postane globalni lider u razvoju umjetne inteligencije. Zakonodavni prijedlog Komisije očekuje se početkom sljedeće godine.

Zakonodavna inicijativa kojom Iban García del Blanco (S & D, ES) poziva Komisiju da predstavi novi zakonski okvir navodeći etička načela i zakonske obveze kojih se treba pridržavati prilikom razvoj, implementaciju i korištenje umjetne inteligencije, robotike i srodnih tehnologija u EU, uključujući softver, algoritme i podatke.  Usvojena je s 559 glasova za, 44 protiv i 88 suzdržanih.

Budući zakoni trebali bi se donositi u skladu s nekoliko vodećih načela, uključujući da je AI usmjeren na čovjeka i onaj kojeg je osmislio čovjek, sigurnost, transparentnost i odgovornost, zaštitne mjere protiv pristranosti i diskriminacije, pravo na naknadu štete, društvena i ekološka odgovornost te poštivanje privatnosti i zaštite podataka.

Visoko rizične tehnologije umjetne inteligencije, poput onih koje imaju sposobnost samoučenja, trebale bi biti osmišljene tako da omoguće ljudski nadzor u bilo kojem trenutku. Ako se koristi funkcionalnost koja bi rezultirala ozbiljnim kršenjem etičkih načela i mogla biti opasna, treba onemogućiti sposobnost samoučenja i vratiti punu ljudsku kontrolu.

Zakonodavna inicijativa Axela Vossa (EPP, DE) poziva na okvir građanske odgovornosti orijentiran na budućnost, čineći one koji djeluju s visokorizičnom AI strogo odgovornim za nastalu štetu.  Jasan pravni okvir potaknuo bi inovacije pružajući tvrtkama pravnu sigurnost, istovremeno štiteći građane i promičući njihovo povjerenje u AI tehnologije odvraćajući od aktivnosti koje bi mogle biti opasne.

Pravila bi se trebala primjenjivati ​​na fizičku ili virtualnu aktivnost AI koja šteti životu, zdravlju, tjelesnom integritetu, imovini ili koja uzrokuje značajnu nematerijalnu štetu ako rezultira "provjerljivim ekonomskim gubitkom".

Iako su visoko rizične tehnologije umjetne inteligencije još uvijek rijetke, zastupnici u Europskom parlamentu vjeruju da bi njihovi operateri trebali imati osiguranje, slično onome koje se koristi za motorna vozila.

Izvještaj Stéphanea Séjournéa (Renew Europe, FR) jasno pokazuje da globalno vodstvo EU-a na području AI zahtijeva učinkovit sustav prava intelektualnog vlasništva (IPR) i zaštitne mjere za patentni sustav EU-a radi zaštite inovativnih programa, naglašavajući pritom da to ne bi trebalo doći nauštrb interesa ljudskih kreatora, niti etičkih načela Europske unije. Ovo izvješće je usvojeno sa 612 glasova za, 66 protiv i 12 suzdržanih.

Europarlamentarci smatraju da je važno razlikovati ljudske kreacije potpomognute umjetnom inteligencijom i kreacije generirane umjetnom inteligencijom. Oni preciziraju da AI ne bi trebao imati pravnu osobnost; prema tome, vlasništvo nad pravima intelektualnog vlasništva treba dati samo ljudima. Tekst se dalje bavi autorskim pravima, prikupljanjem podataka, poslovnim tajnama, upotrebom algoritama i lažnim informacijama (deep fakes).