Europska unija želi jedan punjač za sve pametne telefone

Europska unija želi jedan punjač za sve pametne telefone
Pixabay

Zamislite da ste kod prijatelja doma i koristite iPhone kojem je baterija pri kraju, ali nemate punjač kod sebe i vaš prijatelj ima samo Android uređaje pa vam ne može pomoći... Često se nešto slično događa, a čelnici Europske unije tome žele stati na kraju tako što bi svi pametni telefoni imali identičan port za punjenje.

"Više od 51 tisuće tona elektroničkog otpada godišnje stvara se zbog toga što korisnici bacaju stare punjače", naglašeno je u priopćenju Europske unije, koje se tiče ove teme.

I nije ona otvorena prvi put, još 2009. se počelo raspravljati u ovom smjeru, 2014. se pad kreirala nova direktiva, koja je sugerirala da će 2017. svi proizvođači morati imati jedinstvene punjače i portove, ali to se nije dogodilo. Pokušava se ovog puta nešto odlučnije i moglo bi uspjeti.

Bez obzira na otpore, prvenstveno Applea koji uporno odbija odstupiti od svojih standarda te potpuno nekompatibilnih portova za punjenje. Koji, uzgred rečeno, nemaju prednosti pred onima koji se vide na Android uređajima, dapače. Ali, zatvoreni ekosustav ima financijsku korist. Zato ne čudi stav Applea.

"Čak i kad bi se prešlo na jedinstveni sustav, stvorio bi se otpad. Oko milijardu korisnika moralo bi kupiti nove punjače i bacili bi stare", kazali su u Appleu, no to je podosta šlampavo jer dok se iz godine u godinu stvara toliko otpada, u ovom bi se slučaju to učinilo samo na prvu te bi kroz godine koje dolaze situacija bila daleko bolja.

Ali, drugi argument ima više smisla.

"Takvom direktivom zamrznula bi se inovativnost, umjesto da se potiče.

Na čelnicima Europske unije sad je odrediti smjer kojim će ići, ali nekako se kao najbolje rješenje čine punjači koji u startu imaju dva kabla, onaj za iPhone i Android uređaje. Time bi se svi problemi vjerojatno jednostavno zaobišli.