Europska unija želi jedan punjač za sve pametne telefone

Europska unija želi jedan punjač za sve pametne telefone

Foto: Pixabay

Zamislite da ste kod prijatelja doma i koristite iPhone kojem je baterija pri kraju, ali nemate punjač kod sebe i vaš prijatelj ima samo Android uređaje pa vam ne može pomoći... Često se nešto slično događa, a čelnici Europske unije tome žele stati na kraju tako što bi svi pametni telefoni imali identičan port za punjenje.

"Više od 51 tisuće tona elektroničkog otpada godišnje stvara se zbog toga što korisnici bacaju stare punjače", naglašeno je u priopćenju Europske unije, koje se tiče ove teme.

I nije ona otvorena prvi put, još 2009. se počelo raspravljati u ovom smjeru, 2014. se pad kreirala nova direktiva, koja je sugerirala da će 2017. svi proizvođači morati imati jedinstvene punjače i portove, ali to se nije dogodilo. Pokušava se ovog puta nešto odlučnije i moglo bi uspjeti.

Bez obzira na otpore, prvenstveno Applea koji uporno odbija odstupiti od svojih standarda te potpuno nekompatibilnih portova za punjenje. Koji, uzgred rečeno, nemaju prednosti pred onima koji se vide na Android uređajima, dapače. Ali, zatvoreni ekosustav ima financijsku korist. Zato ne čudi stav Applea.

"Čak i kad bi se prešlo na jedinstveni sustav, stvorio bi se otpad. Oko milijardu korisnika moralo bi kupiti nove punjače i bacili bi stare", kazali su u Appleu, no to je podosta šlampavo jer dok se iz godine u godinu stvara toliko otpada, u ovom bi se slučaju to učinilo samo na prvu te bi kroz godine koje dolaze situacija bila daleko bolja.

Ali, drugi argument ima više smisla.

"Takvom direktivom zamrznula bi se inovativnost, umjesto da se potiče."

Na čelnicima Europske unije sad je odrediti smjer kojim će ići, ali nekako se kao najbolje rješenje čine punjači koji u startu imaju dva kabla, onaj za iPhone i Android uređaje. Time bi se svi problemi vjerojatno jednostavno zaobišli.

Još iz kategorije

Inflacija u siječnju dva posto

Inflacija u siječnju dva posto

23.02.2020. komentiraj

U siječnju je ostvaren godišnji rast potrošačkih cijena od 2,0 posto, viši nego u prethodnome mjesecu (1,4 posto) te ujedno i najviši od kolovoza 2018. godine. Pritom su od pet osnovnih grupa proizvoda (prerađeni prehrambeni proizvodi, neprerađeni prehrambeni proizvodi, energija, usluge te industrijski proizvodi bez hrane i energije) porasle cijene sviju osim cijena industrijskih proizvoda bez hrane i energije.

Grad Beč staje na kraj jednokratnom otpadu

Grad Beč staje na kraj jednokratnom otpadu

23.02.2020. komentiraj

U austrijskoj je prijestolnici od 2005. godine do danas iskorišteno 15,5 milijuna čaša za višekratnu upotrebu. Kad bi se sve te čaše posložile jedna u drugu, prekrile bi udaljenost od 77,5 kilometara. Njihovom je upotrebom dosad ušteđeno ukupno 134 tone otpada i 1.210 tona ugljičnog dioksida, što odgovara zapremini od 45 kamiona za odvoz otpada i 203 balona na vrući zrak. Pod geslom „I'll be back!“ svaka se čaša može upotrijebiti i do 150 puta!

Printing tehnologije utječu na ugljični otisak kompanija

Printing tehnologije utječu na ugljični otisak kompanija

23.02.2020. komentiraj

Novi podaci pokazuju kako poslovna tintna tehnologija može transformirati sektor maloprodaje, ublažavajući CSR pritiske, obuhvaćajući osnovice i omogućavajući preraspodjelu resursa. Novi podaci pokazuju kako jednostavan prijelaz s jedne vrste tehnologije pisača na modernu alternativu može otvoriti neprocjenjive resurse u maloprodajnom sektoru. Epson poslovna tintna tehnologija svake godine ima potencijal spasiti europske trgovce na malo 246 milijuna Kwh u potrošnji energije, smanjite troškove za €29 milijuna, smanjiti CO2 emisiju za 87 milijun kilograma i značajno manje otpada od pisača.