VEĆE POTPORE

Europska unija se još žešće okreće alternativnim izvorima energije

Europska unija se još žešće okreće alternativnim izvorima energije
Depositphotos / Ilustracija

Europska unija će revidirati tržište električne energije na način da potiče razvoj više vjetroelektrana i solarnih instalacija te obeshrabruje proizvodnju fosilnih goriva u obujmu kojem trenutno svjedočimo.

Prema nacrtu prijedloga, revizija će pogurati ugovore s fiksnom cijenom električne energije osmišljene za zaštitu potrošača. Prijedlog bi značio da se državna potpora novim niskougljičnim ulaganjima mora izvršiti kroz ugovore za razliku, što pak znači da bi postojala fiksna izvršna cijena za električnu energiju bez obzira na kratkoročne oscilacije cijena.

Promjene koje Komisija planira mnogo su blaže od onoga na čemu su neke države članice inzistirale da je učinjeno s pravilima tržišta električne energije u cijelom bloku, s fokusom na odvajanje cijena plina od cijena električne energije, kako bi se izbjeglo ponavljanje prošlogodišnjih poskupljenja.

Umjesto toga, EU će se okrenuti "vezanju" subvencija za nove kapacitete vjetra i solarne energije za one koji se obvežu prodavati uslugu prema dvosmjernim ugovorima za razliku (CfD) koja bi osigurala stabilnu cijenu tijekom dužeg vremenskog razdoblja.

Nijedan od ovih oblika potpore neće biti dostupan proizvođačima fosilnih goriva koji trenutačno osiguravaju osnovne proizvodne kapacitete za članice EU. Osim izostanka potpore, plan je istisnuti generatore na fosilna goriva zahtijevajući od država članica da ulažu u skladištenje baterija i druge alternative osnovnoj proizvodnji.

"Postalo je jasno da moramo nadopuniti kratkoročna tržišta s važnijom ulogom dugoročnih instrumenata kako bismo zaštitili potrošače od volatilnosti cijena i dali vjerodostojne cjenovne signale ulagačima u obnovljive izvore energije", rekao je Kadri Simson, povjerenik za energetiku i zaključio:

"Kako ćemo to učiniti? Dopustit ćemo industriji da iskoristi ugovore o kupnji električne energije (PPA), kojima se ona omogućuje po predvidljivim cijenama. A tamo gdje je potrebna državna pomoć, promovirat ćemo i ugovore za razliku."