NOVA UREDBA

Europska unija krenula u strože provjere kripto imovine i transakcija

Europska unija krenula u strože provjere kripto imovine i transakcija
Depositphotos

Vijeće Europske unije konačno je odobrilo značajnu regulaciju tržišta kripto imovine, a uz to je i prihvatilo novi zakon za dijeljenje podataka o poreznim posjedima kriptoimovine koji stupa na snagu tijekom lipnja ili srpnja ove godine.

Uredba o tržištima kripto imovine (MiCA - Markets in Crypto Assets) jednoglasno je odobrena, čime EU postaje prva velika jurisdikcija u svijetu s režimom licenciranja kripto sredstava. Također, dogovorene su i nove mjere protiv pranja novca na prijenosima kripto sredstava.

MiCA zahtijeva od kripto kompanija, kao što su pružatelji usluga novčanika i mjenjačnice, traženje licence za rad u cijeloj EU, a od izdavatelja "stabilcoina" da drže odgovarajuće rezerve.

Dogovorene su i nove mjere za prisiljavanje pružatelja kripto usluga da poreznim vlastima otkriju pojedinosti o imovini svojih klijenata, koji će se dijeliti unutar EU u pokušaju da se izbjegne skrivanje sredstava u tajnim inozemnim novčanicima.

"Kripto-imovina i e-novac imaju veliki potencijal za poticanje gospodarske aktivnosti i inovacija, ali također nose rizike smanjenja transparentnosti i omogućavanja utaje poreza ili prevare. Ažuriranje naših poreznih pravila za rješavanje ovih problema pomoći će nacionalnim upravama da učinkovitije prikupljaju poreze i držati korak s tehnologijom koja se razvija dok Europa ide naprijed sa svojom digitalnom tranzicijom," rekao je Valdis Dombrovskis, izvršni potpredsjednik za gospodarstvo koje radi za ljude.

Nova porezna pravila, poznata kao DAC8, predložila je Europska komisija u prosincu prema modelu iz OECD-a, a posljednji nacrt prijedloga zakona objavljen je 12. svibnja. No, još neće postati zakon jer Europski parlament nije dao neobvezujuće mišljenje o tom pitanju.

Sve u svemu, EU će uvelike otežati pranje novca i sumnjive transakcije u kriptovalutama.