Europska potrošnja na IoT nastavlja s dvoznamenkastim rastom

Europska potrošnja na IoT nastavlja s dvoznamenkastim rastom
DepositPhotos

Europska poduzeća do kraja ove godine bi trebala potrošiti 208 milijardi američkih dolara na Internet stvari (IoT), navodi u svojoj prognozi IDC.

Unatoč mnogim globalnim neizvjesnostima zbog pandemije, inflacije, pada potražnje, nestašice komponentni i geopolitičkih sukoba, očekuje se nastavak razvoja i širenja europskog IoT tržišta. Ali, uz sporiji tempo nego što je bio onaj prije rata Rusije i Ukrajine.

Rast će se bilježiti u različitim sektorima, od proizvodnje, maloprodaje, infrastrukture pa do zdravstva, gdje je potreba za održavanjem poslovanja i poboljšanjem učinka imperativ. Očekuje se i da će ove godine najveći udio potrošnje biti u sektoru proizvodnje i resursa, potaknut slučajevima korištenja vezanim za prediktivno održavanje i rješenja za upravljanje proizvodnim imovinom gdje se IoT rješenja koriste za poboljšanje daljinskog praćenja, nadzora i održavanja proizvodnih organizacija industrijskih uređaja u proizvodnom lancu vrijednosti.

Najbrži segment rasta ostvarit će punjenje električnih vozila, potaknuto širenjem stanica za punjenje komercijalnih električnih vozila diljem kontinenta, s IoT-om koji omogućuje dostupnost i raspored rezervacija u stvarnom vremenu, obavijesti o naplati, automatiziranu naplatu i usluge s dodanom vrijednošću, kao kao i nudi marketinške prilike.

Značajan rast imat će i segment videonadzora te sigurnosti jer se uz njih vežu IoT rješenja za videoanalitiku koja koriste umjetnu inteligenciju i druge napredne algoritme za prepoznavanje, otkrivanje i analizu uživo...

"Tijekom pandemije mnoge su organizacije preusmjerile svoje planove ulaganja u tehnologiju, s ciljem tehnološkog niza za podršku inovacijama, učinkovitosti i performansama, čak i u izazovnim situacijama. A jezgra svih ulaganja jest IoT jer organizacije žele poboljšati produktivnost, smanjiti troškove, bolje orkestrirati resurse i imovinu te poboljšati korisničko iskustvo. Zato će IoT nastaviti s rastom i u godinama koje dolaze", zaključuju u IDC-u.