Europska podatkovna platforma za borbu protiv COVID-19 pandemije

Europska podatkovna platforma za borbu protiv COVID-19 pandemije
DepositPhotos / Ilustracija

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske upućuje poziv znanstvenicima, znanstvenim grupama i ustanovama iz sustava znanosti za uspostavom Europske podatkovne platforme za borbu protiv COVID-19 pandemije.

U cilju potpore inicijativi Europske komisije za uspostavom Europske COVID-19 podatkovne platforme, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, u suradnji s Hrvatskom zakladom za znanost i predstavnikom Republike Hrvatske u Upravnom Vijeću EOSC-a (European Open Science Cloud), pokreću prikupljanje informacija o svim značajnim istraživačkim aktivnostima i resursima koji se mogu dati na raspolaganje prilikom istraživanja COVID-19 pandemije i SARS-CoV-2 virusa. Napravljen je obrazac za unos informacija o aktivnostima i resursima koji znanstvenici i pružatelji infrastrukture mogu ispuniti na adresi: http://limesurvey.srce.hr/548432?lang=hr.

U suradnji s Europskom komisijom, te uz potporu Upravnog odbora EOSC-a (EOSC GB), započeta je uspostava Europske COVID-19 podatkovne platforme za čiju izvedbu je zadužen European Bioinformatics Institute (EMBL-EBI). Na sastanku EOSC GB, koji je održan 25. ožujka 2020. godine, predstavnici zemalja članica, među kojima je i Republika Hrvatska, podržali su inicijativu te preuzeli zadatak prikupljanja i dostave podataka iz svojih zemalja.

Europska COVID-19 podatkovna platforme usredotočit će se na prikupljanje i dijeljenje kliničkih i epidemioloških setova podataka i rezultata u stvarnom vremenu zbog ubrzanja istraživanja na pronalasku lijeka za SARS-CoV-2 virus te borbu protiv COVID-19 pandemije. Osim podataka, zemlje članice su pozvane da stave na raspolaganje svoje e-infrastrukturne resurse, s naglaskom na napredne računalne resurse. Iako je platforma usmjerena na istraživanja iz biomedicinskog područja, smatramo da se u ovom trenutku ne smiju zanemariti niti druge istraživačke aktivnosti koje istražuju društvene, ekonomske i obrazovne aspekte krize izazvane COVID-19 pandemijom.

Uspostavom globalne podatkovne platforme i sektor znanosti Republike Hrvatske može dati svoj doprinos borbi protiv COVID-19 pandemije i njenih posljedica. Osim globalno, ova će platforma biti i velika pomoć hrvatskim istraživačkim grupama koje će na jednom mjestu moći vidjeti podatke o svim relevantnim istraživačkim aktivnostima i resursima te će biti u mogućnosti umrežavati svoje aktivnosti. Stoga pozivamo sve čelnike ustanova iz sustava znanosti te voditelje istraživačkih timova da, ispunjavanjem preliminarnog upitnika i uspostavom nacionalne evidencije relevantnih istraživanja i resursa, pomognu u ispunjavanju ovog cilja.

Sveučilišni računski centar Srce pozvao je još 23. ožujka 2020. istraživače i znanstvenike koji sudjeluju u istraživačkom radu koji se bavi suzbijanjem pandemije COVID-19 da se jave ako imaju potrebu za značajnom računalnom snagom i spremištem za potrebe modeliranja, simuliranja ili obrade podataka. Srce za njihove potrebe nudi klaster Isabellu i HTC Cloud.