Europska podatkovna platforma za borbu protiv COVID-19 pandemije

Europska podatkovna platforma za borbu protiv COVID-19 pandemije

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske upućuje poziv znanstvenicima, znanstvenim grupama i ustanovama iz sustava znanosti za uspostavom Europske podatkovne platforme za borbu protiv COVID-19 pandemije.

U cilju potpore inicijativi Europske komisije za uspostavom Europske COVID-19 podatkovne platforme, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, u suradnji s Hrvatskom zakladom za znanost i predstavnikom Republike Hrvatske u Upravnom Vijeću EOSC-a (European Open Science Cloud), pokreću prikupljanje informacija o svim značajnim istraživačkim aktivnostima i resursima koji se mogu dati na raspolaganje prilikom istraživanja COVID-19 pandemije i SARS-CoV-2 virusa. Napravljen je obrazac za unos informacija o aktivnostima i resursima koji znanstvenici i pružatelji infrastrukture mogu ispuniti na adresi: http://limesurvey.srce.hr/548432?lang=hr.

U suradnji s Europskom komisijom, te uz potporu Upravnog odbora EOSC-a (EOSC GB), započeta je uspostava Europske COVID-19 podatkovne platforme za čiju izvedbu je zadužen European Bioinformatics Institute (EMBL-EBI). Na sastanku EOSC GB, koji je održan 25. ožujka 2020. godine, predstavnici zemalja članica, među kojima je i Republika Hrvatska, podržali su inicijativu te preuzeli zadatak prikupljanja i dostave podataka iz svojih zemalja.

Europska COVID-19 podatkovna platforme usredotočit će se na prikupljanje i dijeljenje kliničkih i epidemioloških setova podataka i rezultata u stvarnom vremenu zbog ubrzanja istraživanja na pronalasku lijeka za SARS-CoV-2 virus te borbu protiv COVID-19 pandemije. Osim podataka, zemlje članice su pozvane da stave na raspolaganje svoje e-infrastrukturne resurse, s naglaskom na napredne računalne resurse. Iako je platforma usmjerena na istraživanja iz biomedicinskog područja, smatramo da se u ovom trenutku ne smiju zanemariti niti druge istraživačke aktivnosti koje istražuju društvene, ekonomske i obrazovne aspekte krize izazvane COVID-19 pandemijom.

Uspostavom globalne podatkovne platforme i sektor znanosti Republike Hrvatske može dati svoj doprinos borbi protiv COVID-19 pandemije i njenih posljedica. Osim globalno, ova će platforma biti i velika pomoć hrvatskim istraživačkim grupama koje će na jednom mjestu moći vidjeti podatke o svim relevantnim istraživačkim aktivnostima i resursima te će biti u mogućnosti umrežavati svoje aktivnosti. Stoga pozivamo sve čelnike ustanova iz sustava znanosti te voditelje istraživačkih timova da, ispunjavanjem preliminarnog upitnika i uspostavom nacionalne evidencije relevantnih istraživanja i resursa, pomognu u ispunjavanju ovog cilja.

Sveučilišni računski centar Srce pozvao je još 23. ožujka 2020. istraživače i znanstvenike koji sudjeluju u istraživačkom radu koji se bavi suzbijanjem pandemije COVID-19 da se jave ako imaju potrebu za značajnom računalnom snagom i spremištem za potrebe modeliranja, simuliranja ili obrade podataka. Srce za njihove potrebe nudi klaster Isabellu i HTC Cloud.

Još iz kategorije

Poduzetnici smatraju kako su previsoki porezi i nameti glavni uzroci rada na crno

Poduzetnici smatraju kako su previsoki porezi i nameti glavni uzroci rada na crno

06.06.2020. komentiraj

Procjene sive ekonomije su rađene redovito u zadnjim desetljećima. Ovisno o metodologijama, brojke se razlikuju. Sigurno je da se radi o gubitcima u desecima milijardi kuna, to jest i o značajnim postocima hrvatskog BDP-a. Prema svim relevantnim istraživanjima, Hrvatska uz Bugarsku ima najveći postotak sive ekonomije u Europi, a ovisno o istraživanju on se kreće od 25 posto do čak 35 posto.

CroAI Briselu šalje tri ključne smjernice za europski zakonodavni okvir o umjetnoj inteligenciji

CroAI Briselu šalje tri ključne smjernice za europski zakonodavni okvir o umjetnoj inteligenciji

05.06.2020. komentiraj

Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju (CroAI) u Zagrebu je predstavila svoje s mjernice za poticanje razvoja umjetne inteligencije u Europi kao osvrt na Bijelu knjigu o u mjetnoj inteligenciji Europske komisije, koja je u javnoj raspravi još tjedan dana.

IDC: Prognoze za tržište tableta u 2020. slabe, ali 2021. bi trebala donijeti preokret

IDC: Prognoze za tržište tableta u 2020. slabe, ali 2021. bi trebala donijeti preokret

05.06.2020. komentiraj

Tableti se proteklih godina ne prodaju najbolje, ali tijekom pandemije koronavirusa pokazalo se da nisu na top listi prioriteta potrošača, zbog čega je tijekom prvog kvartala ove godine došlo do pada isporuka od 9,6 posto.