VELIKI PROBLEMI

Europska komisija šalje Amazonu prigovore zbog akvizicije iRobota

Europska komisija šalje Amazonu prigovore zbog akvizicije iRobota

Europska komisija obavijestila je Amazon o svom preliminarnom stajalištu da bi predložena akvizicija iRobota mogla ograničiti konkurenciju na tržištu robotskih usisavača (RVC). Dana 6. srpnja 2023. Europska komisija otvorila je detaljnu istragu kako bi procijenila može li Amazonova akvizicija iRobota ograničiti tržišno natjecanje na tržištu proizvodnje i opskrbe RVC-ova i omogućiti Amazonu da ojača svoju poziciju na tržištu usluga internetskog tržišta na treće mjesto. -party prodavači (i povezane usluge oglašavanja) i/ili druga tržišta povezana s podacima.

Kao rezultat ove detaljne istrage, Komisija je zabrinuta da bi Amazon mogao ograničiti tržišno natjecanje u Europskom gospodarskom prostoru ('EEA') i/ili nacionalnim tržištima za RVC-e, ometajući sposobnost konkurentskih dobavljača RVC-a da se učinkovito natječu. Konkretno, Komisija je utvrdila da bi Amazon mogao imati mogućnost i poticaj isključiti iRobotove konkurente uključivanjem u nekoliko strategija isključenja čiji je cilj spriječiti konkurente da prodaju RVC-ove na Amazonovom online tržištu i/ili degradirati njihov pristup njemu. To može uključivati uklanjanje suparničkih RVC-ova, smanjenje vidljivosti suparničkih RVC-ova u neplaćenim i plaćenim rezultatima prikazanim na Amazonovom tržištu, ograničavanje pristupa određenim widgetima ili određenim komercijalno atraktivnim oznakama proizvoda i/ili izravno ili neizravno povećanje troškova iRobotovih konkurenata za reklamiranje i prodaju svojih RVC-ova na Amazonovom tržištu.

Europska komisija je također otkrila da bi Amazon mogao imati poticaja da isključi iRobotove konkurente jer bi to moglo biti ekonomski isplativo. Spojeni entitet bi vjerojatno više dobio od dodatne prodaje iRobot RVC nego što bi izgubio od manje prodaje iRobotovih konkurenata i drugih povezanih proizvoda na Amazonu. Takvi dobici uključuju koristi od dodatnih podataka prikupljenih od korisnika iRobota. Takve strategije isključenja mogle bi ograničiti konkurenciju na tržištu RVC-a, što bi dovelo do viših cijena, niže kvalitete i manje inovacija za potrošače.