Europska komisija prihvatila pravila za upravljanje dronovima

Europska komisija prihvatila pravila za upravljanje dronovima

Foto: DepositPhotos

Europska komisija 24. svibnja usvojila je pravila na razini Europske unije po pitanju bespilotnih letjelica, odnosno, dronova. Sve s ciljem povećanja sigurnosti u zračnom prometu, koji svakodnevno bilježi sve veći broj tih letjelica.

No, bitno je osigurati i zaštitu ljudima na tlu, s obzirom da dronovi nisu opasni samo u zraku, ukoliko ih se ne regulira na adekvatan način. Stoga, povijesna je odluka usvojiti pravilnik na razini cijele Europske unije. Jer, on će vrijediti za profesionalce i "rekreativce", što znači da svi moraju poštovati propisane kriterije.

Nakon nedavno donesenih tehničkih preduvjeta za bespilotne letjelice, Komisija je ostvarila ključan cilj u okviru svoje Strategije zrakoplovstva za Europu, kojom se želi održati najviša razina sigurnosti i podržati konkurentnost europske avioindustrije.

"Europska unija sad ima najnaprednija pravila na svijetu. Njima će se utrti put sigurnim i ekološki prihvatljivim letovima bespilotnih letjelica. Ujedno se donose prijeko potrebna pojašnjenja za poslovni sektor i za inovatore diljem Europe koji se bave bespilotnim letjelicama", rekla je povjerenica za promet Violeta Bulc.

Od 2020. operateri bespilotnih letjelica morat će se registrirati pri nadležnim nacionalnim tijelima i države članice moći će definirati tzv. zone zabrane letenja u koje, uz pomoć satelitskog određivanja lokacije, neće smjeti ulaziti bespilotne letjelice. Zone zabrane letenja mogu pritom obuhvaćati zračne luke i gradska središta.

Također, vlasnici dronova lakših od 25 kilograma moći će ih koristiti bez potrebe za dobivanjem dozvola, ali pod zacrtanim uvjetima, kao onaj da dron ne smije letjeti više od 120 metara u visinu, da uvijek bude vlasniku u vidokrugu te da se dronom ne leti u blizini ljudi. Takva pravila trebala bi zadovoljiti sve vlasnike dronova jer napokon imaju crno na bijelo što smiju, a što ne smiju i to je veliki korak naprijed za budućnost bespilotnih letjelica.

Još iz kategorije

Bill Gates: Ja sam pogriješio i zato je danas na mobitelima Android umjesto Windows Mobile

Bill Gates: Ja sam pogriješio i zato je danas na mobitelima Android umjesto Windows Mobile

18.11.2019. komentiraj

Osnivač i dugogodišnji izvršni direktor Microsofta Bill Gates još uvijek se ne može pomiriti s činjenicom da njegova kompanija nije ostvarila proboj na mobilno tržište, iako je imala sve mogućnosti potrebne za to, osim dovoljno jasne vizije kako plasirati proizvod na tržište. No, krivnju ne traži u sebi već drugim okolnostima...

Jesu li video igre povezane sa masovnim ubojstvima?

Jesu li video igre povezane sa masovnim ubojstvima?

18.11.2019. komentiraj

Masovne pucnjave u Sjedinjenim Američkim Državama vlast u rukama republikanaca, kao i njihovi pristaše, uporno odbijaju povezivati s nošenjem oružja. Umjesto toga, optužuju nasilne video igre kao jedan od razloga zašto se događaju pa ujedno pozivaju i na njihovu strožu kontrolu.

Izabrano deset startupa za 12. generaciju ZIP-a

Izabrano deset startupa za 12. generaciju ZIP-a

17.11.2019. komentiraj

Algebra LAB i partneri INA i Fil Rouge Capital predstavili su 12. generaciju poduzetničkih projekata, startupa, koji će tijekom narednih mjeseci proći kroz intenzivan inkubatorski program te uz najbolje mentore usavršiti i dodatno razviti svoje poslovne ideje, proizvode i usluge. Algebra LAB najutjecajniji je i najvažniji poduzetnički inkubator u zemlji koji nastavlja tradiciju i nadograđuje se na iskustvo Zagrebačkog inkubatora poduzetništva. Za 12. generaciju startupa tijekom proteklih se tjedana prijavilo više od 120 timova sa svojim projektima pa je pred selekcijskim žirijem bio izuzetno težak zadatak.