Europska komisija prihvatila pravila za upravljanje dronovima

Europska komisija prihvatila pravila za upravljanje dronovima

Foto: DepositPhotos

Europska komisija 24. svibnja usvojila je pravila na razini Europske unije po pitanju bespilotnih letjelica, odnosno, dronova. Sve s ciljem povećanja sigurnosti u zračnom prometu, koji svakodnevno bilježi sve veći broj tih letjelica.

No, bitno je osigurati i zaštitu ljudima na tlu, s obzirom da dronovi nisu opasni samo u zraku, ukoliko ih se ne regulira na adekvatan način. Stoga, povijesna je odluka usvojiti pravilnik na razini cijele Europske unije. Jer, on će vrijediti za profesionalce i "rekreativce", što znači da svi moraju poštovati propisane kriterije.

Nakon nedavno donesenih tehničkih preduvjeta za bespilotne letjelice, Komisija je ostvarila ključan cilj u okviru svoje Strategije zrakoplovstva za Europu, kojom se želi održati najviša razina sigurnosti i podržati konkurentnost europske avioindustrije.

"Europska unija sad ima najnaprednija pravila na svijetu. Njima će se utrti put sigurnim i ekološki prihvatljivim letovima bespilotnih letjelica. Ujedno se donose prijeko potrebna pojašnjenja za poslovni sektor i za inovatore diljem Europe koji se bave bespilotnim letjelicama", rekla je povjerenica za promet Violeta Bulc.

Od 2020. operateri bespilotnih letjelica morat će se registrirati pri nadležnim nacionalnim tijelima i države članice moći će definirati tzv. zone zabrane letenja u koje, uz pomoć satelitskog određivanja lokacije, neće smjeti ulaziti bespilotne letjelice. Zone zabrane letenja mogu pritom obuhvaćati zračne luke i gradska središta.

Također, vlasnici dronova lakših od 25 kilograma moći će ih koristiti bez potrebe za dobivanjem dozvola, ali pod zacrtanim uvjetima, kao onaj da dron ne smije letjeti više od 120 metara u visinu, da uvijek bude vlasniku u vidokrugu te da se dronom ne leti u blizini ljudi. Takva pravila trebala bi zadovoljiti sve vlasnike dronova jer napokon imaju crno na bijelo što smiju, a što ne smiju i to je veliki korak naprijed za budućnost bespilotnih letjelica.

Još iz kategorije

Bolt pokrenuo dvije nove usluge u Hrvatskoj – Bolt for Business i Bolt Comfort

Bolt pokrenuo dvije nove usluge u Hrvatskoj – Bolt for Business i Bolt Comfort

25.06.2019. komentiraj

Bolt je uveo dvije nove usluge – Bolt for Business, portal koji omogućava tvrtkama da upravljaju i plaćaju sve svoje poslovne vožnje te uslugu Comfort koja privatnim i poslovnim korisnicima nudi udobnije vožnje u prostranijim osobnim automobilima.

Skok Huaweia na BrandZ ljestvici

Skok Huaweia na BrandZ ljestvici

24.06.2019. komentiraj

Huawei je ojačao svoju poziciju na vodećem globalnom indeksu brendova te tako povećao vrijednost svog brenda. BrandZ-ova godišnja studija 100 najvrjednijih globalnih brendova, koju je objavio istraživački tim WPP-a Kantar, rangira Huawei na 47. mjesto (skok za jedno mjesto u odnosu na prošlu godinu), s osam posto povećanja vrijednosti brenda. Ovo je četvrta godina zaredom da je Huawei uvršten među 50 najboljih.

Poznati pobjednici CS:GO i Dota2, kreće Hearthstone

Poznati pobjednici CS:GO i Dota2, kreće Hearthstone

23.06.2019. komentiraj

Vrhunac je 3. sezone A1 Adria League powered by ESL koja se igra online. Poznati su pobjednici CS:GO i Dota2. Što se tiče mobilnih igara, završile su kvalifikacije za Clash Royale i idućeg vikenda saznat ćemo pobjednika. Istovremeno će se igrati kvalifikacije za četvrtu igru – Hearthstone, najpopularniju digitalnu kartašku igru.