EKONOMSKA SIGURNOST

Europska komisija preporučuje procjenu rizika za četiri tehnološka područja

Europska komisija preporučuje procjenu rizika za četiri tehnološka područja
Depositphotos

Europska komisija usvojila je Preporuku o kritičnim tehnološkim područjima za ekonomsku sigurnost EU-a, za daljnju procjenu rizika s državama članicama. Proizlazi iz Zajedničke komunikacije o europskoj strategiji ekonomske sigurnosti koja je uspostavila sveobuhvatan strateški pristup ekonomskoj sigurnosti u EU-u.

Ova se preporuka odnosi na procjenu jedne od četiri vrste rizika u tom sveobuhvatnom pristupu, odnosno tehnološki rizik i curenje tehnologije. Procjena rizika bit će objektivna i u ovoj fazi ne mogu se predvidjeti niti njeni rezultati niti bilo kakve daljnje mjere. U Preporuci EK iznosi popis deset kritičnih tehnoloških područja.

Od deset kritičnih tehnoloških područja, Preporuke identificiraju četiri tehnološka područja za koja se smatra da će vrlo vjerojatno predstavljati najosjetljivije i neposredne rizike povezane sa sigurnošću tehnologije i curenjem tehnologije. To su napredne tehnologije poluvodiča (mikroelektronika, fotonika, visokofrekventni čipovi, oprema za proizvodnju poluvodiča), AI (računalstvo visokih performansi, računalstvo u oblaku i rubu, analitika podataka, računalni vid, obrada jezika, prepoznavanje objekata), kvantne tehnologije i biotehnologije (tehnike genetske modifikacije, nove genomske tehnike, genski pogon, sintetička biologija).

EK preporuča državama članicama da prvo provedu zajedničke procjene rizika za ta četiri područja do kraja ove godine. Preporuka uključuje neka vodeća načela za strukturiranje kolektivnih procjena rizika, uključujući savjetovanje s privatnim sektorom i zaštitu povjerljivosti. Pri odlučivanju o prijedlozima za daljnje zajedničke procjene rizika s državama članicama za jedno ili više navedenih dodatnih tehnoloških područja ili njihovih podskupova, EK će uzeti u obzir tekuće ili planirane radnje za promicanje ili partnerstvo u tehnološkom području koje se razmatra. Općenitije, EK će imati na umu da mjere poduzete za povećanje konkurentnosti EU-a u relevantnim područjima mogu doprinijeti smanjenju određenih tehnoloških rizika.