Europol: Umjetna inteligencija, kvantno računarstvo i 5G mogli bi kriminalce učiniti još opasnijima

Europol: Umjetna inteligencija, kvantno računarstvo i 5G mogli bi kriminalce učiniti još opasnijima
DepositPhotos

Mobilne mreže pete generacije (5G) potaknut će napredak na raznim poljima, prvenstveno po pitanju umjetne inteligencije, a vrlo lako i kvantnog računalstva, što je sjajna stvar, ali i poziva na oprez. Jer, s tehnološkim napretkom napreduju i oni koji predstavljaju prijetnju, ponajprije zato što dobivaju bolje alate za činiti štetu. Upozorava na to ovih dana čak i Europol pa zato poziva na pripremu unaprijed, odnosno, prevenciju.

Uzmite kvantna računala kao primjer... a će računala biti toliko moćna da će bez problema moći probiti kriptirane podatke i zato se naglašava da treba napraviti korake kojima bi se spriječio problematičan scenarij. Razlog za tako nešto leži u silnoj moći kvantnih računala.

Primjerice, probijanje kriptiranih podataka kod današnjih bi računala trajalo milijarde godina, bez obzira na moć koju posjeduju, a kvantnim bi računalima trebao djelić sekunde. Takav podatak jasno govori o tome koliko su moćna i koliki napredak će uslijediti njihovim dolaskom.

Također, umjetna inteligencija svakako donosi napredak na svim poljima, ali kao i svaka druga priča, nosi nešto negativno sa sobom. Nije ovaj put riječ o "krađi" poslova ili apokaliptičnim scenarijima već se radi o cyber kriminalu. Da, hakeri s pristupom AI softveru i alatima mogli bi predstavljati iznimnu prijetnju sigurnosti u svakom smislu.

Dakle, ne samo onome što se nalazi u cyber svijetu već i onom stvarnom. I ne samo po pitanju materijalne ili financijske štete, kao ni štete u smislu udara na privatnost... Ne, misli se i na pametno naoružanje, koje je realnost. Pojavit će se čim AI dosegne zadovoljavajuću razinu. Pristup njemu može značiti katastrofu. Pristup dronovima zaduženima za špijunažu također može značiti katastrofu. I sve to bismo mogli gledati već za pet godina ukoliko priprema onih na odgovornim pozicijama ne bude zadovoljavajuća.

Sami 5G zapravo nam je najbliži i "vodit" će ove dvije napredne tehnologije prema naprijed, ali i sam po sebi ima probleme jer uz tu tehnologiju bit će teže pratiti locirati kriminalce zbog komplikacija kod korištenja unikatnih identifikatora mobilnih kartica. A na taj način već dugi niz godina vodi se bitka s kriminalom pa ostati bez toga zbog napretka bilo bi pogubno. No, ako se reagira na vrijeme i pronađe alternativa, sve će biti bolje. Svima!