Europol: Umjetna inteligencija, kvantno računarstvo i 5G mogli bi kriminalce učiniti još opasnijima

Europol: Umjetna inteligencija, kvantno računarstvo i 5G mogli bi kriminalce učiniti još opasnijima

Foto: DepositPhotos

Mobilne mreže pete generacije (5G) potaknut će napredak na raznim poljima, prvenstveno po pitanju umjetne inteligencije, a vrlo lako i kvantnog računalstva, što je sjajna stvar, ali i poziva na oprez. Jer, s tehnološkim napretkom napreduju i oni koji predstavljaju prijetnju, ponajprije zato što dobivaju bolje alate za činiti štetu. Upozorava na to ovih dana čak i Europol pa zato poziva na pripremu unaprijed, odnosno, prevenciju.

Uzmite kvantna računala kao primjer... a će računala biti toliko moćna da će bez problema moći probiti kriptirane podatke i zato se naglašava da treba napraviti korake kojima bi se spriječio problematičan scenarij. Razlog za tako nešto leži u silnoj moći kvantnih računala.

Primjerice, probijanje kriptiranih podataka kod današnjih bi računala trajalo milijarde godina, bez obzira na moć koju posjeduju, a kvantnim bi računalima trebao djelić sekunde. Takav podatak jasno govori o tome koliko su moćna i koliki napredak će uslijediti njihovim dolaskom.

Također, umjetna inteligencija svakako donosi napredak na svim poljima, ali kao i svaka druga priča, nosi nešto negativno sa sobom. Nije ovaj put riječ o "krađi" poslova ili apokaliptičnim scenarijima već se radi o cyber kriminalu. Da, hakeri s pristupom AI softveru i alatima mogli bi predstavljati iznimnu prijetnju sigurnosti u svakom smislu.

Dakle, ne samo onome što se nalazi u cyber svijetu već i onom stvarnom. I ne samo po pitanju materijalne ili financijske štete, kao ni štete u smislu udara na privatnost... Ne, misli se i na pametno naoružanje, koje je realnost. Pojavit će se čim AI dosegne zadovoljavajuću razinu. Pristup njemu može značiti katastrofu. Pristup dronovima zaduženima za špijunažu također može značiti katastrofu. I sve to bismo mogli gledati već za pet godina ukoliko priprema onih na odgovornim pozicijama ne bude zadovoljavajuća.

Sami 5G zapravo nam je najbliži i "vodit" će ove dvije napredne tehnologije prema naprijed, ali i sam po sebi ima probleme jer uz tu tehnologiju bit će teže pratiti locirati kriminalce zbog komplikacija kod korištenja unikatnih identifikatora mobilnih kartica. A na taj način već dugi niz godina vodi se bitka s kriminalom pa ostati bez toga zbog napretka bilo bi pogubno. No, ako se reagira na vrijeme i pronađe alternativa, sve će biti bolje. Svima!

Još iz kategorije

Stvara se novi svjetski poredak u tehnologiji

Stvara se novi svjetski poredak u tehnologiji

09.04.2020. komentiraj

Institut Future Today iz Sjedinjenih Američkih Država smatra da je Kina napravila izniman iskorak ove godine po pitanju umjetne inteligencije i prikupljanja podataka. Do te mjere da zapravo stvara “novi svjetski poredak u tehnologiji”. Te ocjene svakako imaju smisla i težinu.

Za Uskrs manja potrošnja, ali veća potražnja za domaćim proizvodima

Za Uskrs manja potrošnja, ali veća potražnja za domaćim proizvodima

09.04.2020. komentiraj

Prošle godine je od velikog četvrtka do uskrsnog ponedjeljka ukupno potrošeno preko 1,4 milijardi kuna, ali ove godine bi ta brojka zbog pandemije koronavirusa i ograničenja rada trgovina ipak trebala biti nešto manja.

EK potvrdila HBOR-ovu shemu portfeljnog osiguranja kredita za likvidnost

EK potvrdila HBOR-ovu shemu portfeljnog osiguranja kredita za likvidnost

09.04.2020. komentiraj

Europska komisija potvrdila je HBOR-ovu shemu portfeljnog osiguranja kredita za likvidnost s kreditnim potencijalom od 6 milijardi kuna. Suglasnost Europske komisije bilo je potrebno pribaviti radi primjene značajno sniženih premija na police osiguranja i garancije u odnosu na tržišne premije te fiksnih premija za mala i srednja poduzeća te velike poduzetnike za različite ročnosti, ali neovisno o rejtingu korisnika kako bi se poduzetnicima čije je poslovanje pogođeno pandemijom COVID – 19 omogućilo pokriće do 50 posto ukupno odobrenog kredita za likvidnost, odnosno jednostavnije i brže odobrenje kredita s manjim zahtjevima za klasične instrumente osiguranja.