Europljani u laptopima traže gotovo isključivo SSD

Europljani u laptopima traže gotovo isključivo SSD
DepositPhotos

Istraživanje provedeno od strane Contexta pokazalo je da u zapadnom dijelu Europe klasični HDD diskovi umiru jer kroz posljednji kvartal 2019. čak 93 posto prodanih prijenosnih računala imalo je SSD diskove kao primarne za pohranu podataka.

Već po tome je jasno u kojem smjeru je bogatije i razvijenije tržište otišlo. Primjerice, dvije godine ranije bila je riječ o 66,7 posto prijenosnih računala sa SSD diskovima kao primarnima.

I sve to očekivalo se, ipak su SSD diskovi brži, troše manje energije, manji su, nemaju dijelova koji se mogu pomicati i cijene su im itekako pale baš kroz posljednje dvije godine. A zapravo je to bila jedina prepreka, cijene. Zato prognoza za ovu godinu navodi da će u Zapadnoj Europi svako novo prijenosno računalo imati SSD kao primarni disk.

Izniman je to napredak jer još 2012. SSD diskovi činili su svega šest posto PC tržišta, što znači da ih je te godine prodan 31 milijun. U odnosu na 475 milijuna HDD diskova. Već 2017. je bilo 395 milijuna u odnosu na 190 milijuna, a ove godine će razlika biti svega 30 milijuna, što znači da 2021. SSD premašuje HDD na globalnom tržištu. Što je izniman iskorak i odredio je jedno novo desetljeće.

Primjerice, u tim počecima  Intel je svoj X25-V prodavao za 125 dolara, a kapacitet mu je bio skromnih 40GB. U to vrijeme prosječno računalo imalo je diskove od 500GB. Potom su se u priču uključili Kingston i OCZ pa su za 90 i 85 dolara prodavali SSD diskove od 32GB, odnosno, 30GB. Ali, to nisu bili neki prebrzi diskovi sa svojih 125MB/s, odnosno 70MB/s. Dakle, malo je prednosti bilo za korisnika.

Stvari su se ubrzano počele mijenjati jer su proizvođači memorije odlučili ući na SSD tržište pa je 2015. cijena po gigabajtu pala na 0,33 dolara, što je gotovo deset puta nego pet godine ranije. I kapacitet je stigao od 1TB, što znači da su korisnici itekako imali razloga okretati se novijoj tehnologiji.

Brzine su danas i do 6Gbps, cijena je svega 0,08 dolara, ili 50 lipa, po gigabajtu, što sugerira da je SSD standard, prvi izbor i ono čemu se svi danas okreću na PC tržištu.