Europa zaostaje u razvoju tehnologije

Europa zaostaje u razvoju tehnologije
DepositPhotos

Europska komisija upozorila je Europu za preveliku ovisnost o tehnologiju koju potražuje od stranih zemalja, što potkopava njene temeljne vrijednosti i dovodi u opasnost njen strateški utjecaj u svijetu.

Zemlje o kojima se priča nisu samo Sjedinjene Američke Države i Kina već su na listi onih koje se angažiraju za hardverska i posebno softverska rješenja Indija, Južna Koreja, Japan, Tajvan, Izrael pa i Rusija koja nije članica Europske unije, a vrlo je strateški važno biti superioran nad njom.

Izvještaj na 23 stranice, koji potpisuje odjel Europske komisije zadužen za komunikacije, mreže, sadržaj i tehnologiju, izazvao je paniku u EK pa se traži hitna reakcija. Cilj je ublažiti aktualnu situaciju te je u konačnici preokraniti u korist Europe. Posebno sve to čudi te poziva na zabrinutost zbog onoga što je uslijedilo tijekom travnja.

Tad je objavljen paket financija u visini od 9,2 milijarde eura, pod projektom "Digitalna Europa". Cilj mu je sigurati da svi Europljani imaju vještine i infrastrukturu potrebnu kako bi mogli u privatnom i poslovnom životu odgovoriti na ključne digitalne izazove.

Program je dio strategije za daljnji razvoj tehnoloških potencijala zajedničkog digitalnog tržišta, koji bi, prema procjenama, mogao gospodarstvu doprinijeti s četiri milijuna radnih mjesta i 415 milijardi eura prihoda godišnje, istovremeno jačajući europsku konkurentnost na međunarodnom tržištu.

Dio proračuna, primjerice, bit će izdvojen za poticanje korištenja novih tehnologija za mala i srednja poduzeća te javnu upravu, dok će dio biti izdvojen za strateški važna područja kao što su superračunala, umjetna inteligencija i računalna sigurnost.

Očito, sve to još je daleko od same prakse jer Europa zaostaje. Ne samo po pitanju proizvodnje svog hardvera i softvera, već i po mrežnim sustavima. Prognoze kažu da će biti osjetno iza SAD-a i Kine kad mobilne mreže pete generacije (5G) postanu stvarnost, a općenito zaostaje kad je riječ o novitetima, patentima, ulaganju u tehnologiju...