Europa se snažno okreće super računalima

Europa se snažno okreće super računalima
DepositPhotos / Ilustracija

Vijeće europske unije usvojilo uredbu o osnivanju Europskog zajedničkog poduzeća za računalstvo visokih performansi (EuroHPC) . Uredba otvara put za razvoj sljedeće generacije superračunala u Europi. Današnja odluka doprinosi strateškoj autonomiji EU-a i isporuci Europskog istraživačkog prostora. Cilj je jasan: učiniti Europu vodećim svjetskim čimbenikom u superračunarstvu. Pomoći će u rješavanju globalnih izazova i osigurati zelene i digitalne prijelaze u EU, izjavila je Simona Kustec, slovenska ministrica obrazovanja, znanosti i sporta.

Uredba jača istraživačke i inovacijske sposobnosti, razvoj ekosustava superračunske infrastrukture i stjecanje superračunala svjetske klase kroz zajedničko poduzeće. To omogućuje proširenje upotrebe superračunske infrastrukture na velik broj javnih i privatnih korisnika. Također podržava zelene i digitalne prijelaze te razvoj ključnih vještina za europsku znanost i industriju.

Nova je uredba usklađena s višegodišnjim financijskim okvirom EU-a za godine 2021. - 2027. , čime je zajedničkom poduzeću omogućeno korištenje sredstava iz programa EU-a , poput Obzor Europe, Digital Europe i Instrument za povezivanje Europe (CEF). Uz to, uzima u obzir nedavni tehnološki razvoj, poput kvantnog računarstva.

Europsko zajedničko poduzeće za računalstvo visokih performansi ima za cilj razvoj, razmještanje, proširivanje i održavanje u EU vodećeg svjetskog, sigurnog i hiperpovezanog ekosustava superračunarstva, kvantnog računarstva, uslužne i podatkovne infrastrukture. Uredba omogućuje nastavak aktivnosti postojećeg Zajedničkog poduzeća EuroHPC, osnovanog u listopadu 2018. godine i udružujući resurse iz EU-a, 27 država članica, 6 drugih država i 2 privatna člana.

Računarstvo visokih performansi odnosi se na računalne sustave ('superračunala') s izuzetno velikom računalnom snagom koji su u stanju riješiti izuzetno složene i zahtjevne probleme. Omogućuje ključnim tehnologijama poput umjetne inteligencije, analitike podataka i kibersigurnosti da iskoriste ogroman potencijal ekonomije velikih podataka.

Prijedlog Komisije podnesen je u rujnu 2020., a Vijeće se složilo o Općem pristupu u svibnju 2021. godine.