Europa različito prilagođena električnim automobila

Europa različito prilagođena električnim automobila
Damir Cvetojević

Još tijekom vožnje po Europi dogovorili smo da pred kraj i dolazak u Hrvatsku napravimo intervju sa Sašom Cvetojevićem o iskustvu njegova putovanja. I kako to obično biva, stvari su se malo zakomplicirale. O detaljima nećemo s obje strane. I tako je nastao ovaj intervju. Ovo je možda prvi intervju koji je nastao uz autopilota u novoj Tesli koju je Cvetojević upravo dovezao u Hrvatsku.

A što se tiče iskustava iz vožnje po Europi i prilagođenosti sustava ona su od pozitivnih do negativnog, od dobrih do iznenađujućih.

Putovanje je završilo. Kakva su iskustva?

Iskustva su različita. S jedne strane tamo gdje je infrastruktura kvalitetna i tu mislim isključivo na Tesla Motors infrastrukturu, iskustvo je odlično i tu električni automobili stvarno može voziti svatko i bez nekog posebnog planiranja.

No, gdje nema punjača - električni auti su samo rezervirani za ljude koji su early adopteri i koji žele uložiti nešto vise truda.

Zemlje koje imaju infrastrukturu za električna vozila koja nije poput Tesline - mogu koristiti istu ali uz nešto lošije korisničko iskustvo od vlasnika klasičnih automobila. Glavni zaključak koji proizlazi iz puta je da je uglavnom većina mreža punjača napravljena prilično loše sa stajališta korisničkog iskustva i tu će neminovno doći do promjena.

Koliko su električni automobili prihvaćeni u pojedinim zemljama?

Različito. Turska me iznenadila, imaju i nešto infrastrukture, pogotovo na Azijskoj strani te ima raznih modela el auta. Norveška je svakako najjači primjer gdje je skoro svaki treći u Oslu onaj s el. Motorom. U nekim mjesecima Broj registriranih električnih automobila doseže i trećinu ukupnog broja registriranih vozila. U ostalim zemljama jugoistočne Europe situacija je različita od zemlje do zemlje. Najbolje je razvijena Estonija i u njoj postoji mreža brzih punjača tvrtke Elmo. Primjerice u rumunjskoj postoji nekoliko operatera električnih punjača i  vrlo se brzo razvijaju.

Gdje ste imali najbolje, a gdje najgore iskustvo?

Najbolje su Njemačka, Danska, Nizozemska i Austrija. Norveška je super ali tamo smo bili najviše razočarani i tamo smo gotovo bili onemogućeni nastaviti put. Zadnji punjač, na sjeveru, prije početka mreže Tesla Superchargera bio je neispravan. I to je bi bio veliki problem, jer smo imali sa sobom razne Adaptere i kabele. No, tad smo saznali da je Norveška strujna mreža specifična i da samo u njoj naš univerzalni Tesla konektor, koji je uvijek "last resort" jer omogućava spoj na sve štekere, pa i one kućne, tamo ne radi. Bilo je već iza ponoći ali poruka na forumu vlasnika Tesla vozika je dovela do rješenja. Vlasnik Tesle nedaleko punjača nas je spojio na svoj konektor i napunili smo baterije.

Za putovanje po Europi električnim vozilima koji je vaš ključni savjet?

Ako idete ma zapad, problema nema, pogotovo ako ste s Teslom. Ostali da se moraju malo informirati o načinu identifikacije na nekoj os mreža punjača koju ce koristiti. Ako idete na istok, pitajte mene prije polaska, osim ako ste još veći mazohist!