Europa osnova poseban parlamentarni odbor za umjetnu inteligenciju

Europa osnova poseban parlamentarni odbor za umjetnu inteligenciju
DepositPhotos / Ilustracija

Mandat AIDA-e, koji traje do ožujka 2022., je zauzimanje horizontalnog pristupa AI-u, analizirajući njegov budući utjecaj na gospodarstvo EU-a, usredotočujući se, na primjer, na vještine, zapošljavanje, obrazovanje, zdravstvo, promet, okoliš, industriju, e-upravu i pristupi trećih zemalja AI-u.

"Komisija je iznijela ambiciozan i dalekosežan prijedlog. Jasno je i nedvosmisleno usredotočen na zaštitu europskih građana i njihovih prava i pruža prijeko potrebnu početnu jasnoću o tome što jest, a što nije dopušteno u umjetnoj inteligenciji," rekao je Dragos Tudorache.

"Ovo je prvi prijedlog takve vrste na globalnoj razini i vjerojatno će imati snažan utjecaj na svjetski razvoj umjetne inteligencije. U Parlamentu sada moramo djelovati na dva fronta. Prvo, moramo smanjiti svako nepotrebno opterećenje na startupovima, malim i srednjim poduzećima i industriji, tako da se AI može osloboditi do svog punog ekonomskog potencijala i ponuditi jasnoću pravila i procesa kako bi naši poslovni subjekti i industrija mogli napredovati ", ističe Tudorache.

Parlamentarni posebni odbor za umjetnu inteligenciju u digitalno doba (AIDA) vodi horizontalnu raspravu o umjetnoj inteligenciji koja će se uključiti u rad Parlamenta na tom spisu.

"Što je još važnije, moramo raditi na jačanju zaštite naših građana i njihovih prava u odnosu na privatne subjekte, ali i u odnosu na upotrebu i primjenu AI tehnologije od strane država i javnih vlasti", dodao je Tudorache.