Europa bilježi dvoznamenkasti porast potrošnje na egzoskelete

Europa bilježi dvoznamenkasti porast potrošnje na egzoskelete

Foto: DepositPhotos

Potrošnja na egzoskelete u Europi dosegnut će 283 milijuna američkih dolara do kraja 2021. i rast će solidnom dvoznamenkastom stopom do kraja 2025., navodi IDC u najnovijem istraživanju.

Inače, egzoskelet je vanjski uređaj koji podržava, pokriva i štiti korisnika, a pritom mu daje veću razinu snage i izdržljivosti. Ukratko, to je kao oklop koji poboljašava mogućnosti njegova korisnika te podosta podsjeća na SF filmove.

A sami rast kojem se svjedoči podržan je transformacijom radne snage, povećanjem broja zaposlenika i ljudi te potrebama za iskustvom pacijenata u bolnici.

Iako je usvajanje otežano troškovima proizvodnje, visokim cijenama koje često prelaze 100.000 dolara, zahtjevima za certifikaciju te potrebama koordinacije čovjeka i stroja, egzoskeleti imaju moć dovesti do poboljšanja rezultata na radnim mjestima, poboljšati mogućnosti zaposlenika podizanjem njihovih vještina i poboljšati kvalitetu te iskustva ljudskih života u cijelosti.

Prema IDC-ovom "Emerging Techs Survey 2021.", 33 posto europskih proizvodnih i resursnih kompanija u sljedeća 24 mjeseca postavit će egzoskelete kako bi omogućili pomoć i podršku gdje je potrebna. Također, kompanije koje usvajaju egzoskelete već su doživjele velike prednosti na radnom mjestu, uspjevši postići brže proizvodne procese i smanjiti broj incidenata na radnom mjestu.

"Budući da egzoskeleti koštaju tisuće dolara, oni nisu demokratizirana tehnologija i rješenja, a strategije dobavljača ostaju polarizirane prema određenim sektorima kao što su proizvodnja, zdravstvo i vojska. Unatoč tome, egzoskeleti predstavljaju tehnologiju koja mijenja "igru", kako za dobavljače koji žele postati predvodnici "ljudskih proširenja (eng. human augmentation)", tako i za kupce koji žele povećati agilnost i postići relevantne ključne pokazatelje učinka te snažan povrat ulaganja", navodi IDC u zaključku.

Još iz kategorije

Proslava Sveučilišnog dana e-učenja i 15 godina Centra za e-učenje Srca

Proslava Sveučilišnog dana e-učenja i 15 godina Centra za e-učenje Srca

09.12.2022.

U Srcu je održan Sveučilišni dan e-učenja i proslava 15 godina rada Centra za e-učenje Srca. Proslavi su prisustvovali brojni uzvanici iz sustava znanosti i visokog obrazovanja – korisnici usluga Centra za e-učenje Srca te suradnici i članovi mreže e-učenja koju Srce kontinuirano gradi.

Otvoren NEM Zagreb 2022

Otvoren NEM Zagreb 2022

09.12.2022.

Počelo je drugo izdanje eventa NEM Zagreb 2022, događanje usmjereno na razvoj TV industrije u Srednjoj i Istočnoj Europi, koje se održava u legendarnom zagrebačkom Esplanade Zagreb Hotelu do petka, 9. prosinca.

AT&T priznao nedolično ponašanje i platio kaznu

AT&T priznao nedolično ponašanje i platio kaznu

09.12.2022.

Američki operater AT&T pristao je platiti američkoj Komisiji za vrijednosne papire (SEC) 6,3 milijuna dolara. Taj je potez poduzet kako bi se riješile optužbe za nedolično ponašanje od strane trojca rukovoditelja za odnose s investitorima, podvlačeći crtu ispod pitanja koje datira iz 2016. godine.