Europa bilježi dvoznamenkasti porast potrošnje na egzoskelete

Europa bilježi dvoznamenkasti porast potrošnje na egzoskelete
DepositPhotos

Potrošnja na egzoskelete u Europi dosegnut će 283 milijuna američkih dolara do kraja 2021. i rast će solidnom dvoznamenkastom stopom do kraja 2025., navodi IDC u najnovijem istraživanju.

Inače, egzoskelet je vanjski uređaj koji podržava, pokriva i štiti korisnika, a pritom mu daje veću razinu snage i izdržljivosti. Ukratko, to je kao oklop koji poboljašava mogućnosti njegova korisnika te podosta podsjeća na SF filmove.

A sami rast kojem se svjedoči podržan je transformacijom radne snage, povećanjem broja zaposlenika i ljudi te potrebama za iskustvom pacijenata u bolnici.

Iako je usvajanje otežano troškovima proizvodnje, visokim cijenama koje često prelaze 100.000 dolara, zahtjevima za certifikaciju te potrebama koordinacije čovjeka i stroja, egzoskeleti imaju moć dovesti do poboljšanja rezultata na radnim mjestima, poboljšati mogućnosti zaposlenika podizanjem njihovih vještina i poboljšati kvalitetu te iskustva ljudskih života u cijelosti.

Prema IDC-ovom "Emerging Techs Survey 2021.", 33 posto europskih proizvodnih i resursnih kompanija u sljedeća 24 mjeseca postavit će egzoskelete kako bi omogućili pomoć i podršku gdje je potrebna. Također, kompanije koje usvajaju egzoskelete već su doživjele velike prednosti na radnom mjestu, uspjevši postići brže proizvodne procese i smanjiti broj incidenata na radnom mjestu.

"Budući da egzoskeleti koštaju tisuće dolara, oni nisu demokratizirana tehnologija i rješenja, a strategije dobavljača ostaju polarizirane prema određenim sektorima kao što su proizvodnja, zdravstvo i vojska. Unatoč tome, egzoskeleti predstavljaju tehnologiju koja mijenja "igru", kako za dobavljače koji žele postati predvodnici "ljudskih proširenja (eng. human augmentation)", tako i za kupce koji žele povećati agilnost i postići relevantne ključne pokazatelje učinka te snažan povrat ulaganja", navodi IDC u zaključku.