EU zalijepio Googleu kaznu od 4,3 milijarde eura zbog guranja svojih aplikacija u Android

EU zalijepio Googleu kaznu od 4,3 milijarde eura zbog guranja svojih aplikacija u Android
Ilustracija / Antonio Jularić

Europska unija nije imala milosti prema Googleu, kaznila ga je rekordnom svotom od 4,3 milijarde eura zbog kršenja protumonopolskih pravila u slučaju mobilnog operativnog sustava Android. Naime, Europska komisija kroz istragu je dokazala da se Google njime služio za plasman svojih proizvoda pa na taj način prekršio tržišna pravila u EU.

"U ovom je predmetu riječ o tri vrste ograničenja koja je Google nametnuo proizvođačima uređaja s Androidom i operaterima koji ih imaju u svojoj ponudi, kako bi osigurao da promet na uređajima s Androidom bude usmjeren prema Googleovoj tražilici. Na taj je način Google iskoristio Android kao sredstvo za učvršćivanje dominantnog položaja. Na taj je način Google svojim konkurentima uskratio mogućnost tržišnog natjecanja. Također, time su europskim potrošačima uskraćene koristi od učinkovitog tržišnog natjecanja u važnom mobilnom segmentu, a takvo je postupanje nezakonito temeljem protumonopolskih pravila EU-a, izjavila je europska povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager i objasnila time kaznu od 4,342,865,000 eura, koja je određena temeljem prihoda koje Google ostvaruje godišnje na globalnoj razini.

Cijeli proces započeo je još 2016. godine i niti jedna žalba koju je Google uložio nije urodila plodom. U optužbi je navedeno da je Google zlouporabio dominantnu poziciju operativnog sustava Android, zbog čega je reagiralo antimonopolsko vijeće Europske unije. Google je sklopio nekoliko spornih ugovora s proizvođačima telefona i operaterima mobilnih mreža, kojima se garantira da će mobilni uređaji imati predinstalirane aplikacije u vlasništvu Googlea.

S obzirom da Android čini oko 80 posto europskog tržišta pametnih telefona, ozbiljna je stvar ukoliko Google zahvaljujući tome pokušava doći do prednosti koja bi mu donijela dodatne prihode.

Ponajveća kompanija na svijetu ima rok od 90 dana za plaćanje kazne koja mu je određena. Zasad na presudu još nema reakcija od strane Googlea, ali sigurno će uslijediti kroz narednih nekoliko dana.