EU zabranio korištenje Kaspersky proizvoda u svim svojim institucijama

EU zabranio korištenje Kaspersky proizvoda u svim svojim institucijama
DepositPhotos

Europska unija odlučila je zabraniti Kaspersky u svim svojim institucijama pod objašnjenjem da je zloćudan i automatski nesiguran, što je pak razljutilo čelnike te ruske kompanije pa su povukli potez kojim privremeno prekidaju pružati usluge Europolu. Iako je taj odgovor na zabranu žestok, nije ni blizu šteti koja se zbiva za  Kaspersky.

Naime, antivirusni softver ruske kompanije koristio se i u nekoliko američkih agencija, ali nakon nekoliko provala ruskih hakera u neke od njih, izgubljeno je povjerenje i čak se počelo sumnjati da Kaspersky surađuje s njima. Naravno, potez koji je uslijedio jest zabrana Kaspersky softvera u svim američkim agencijama.

I dok su za saznanja koja se tiču Sjedinjenih Američkih Država odgovorne izraelske obavještajen službe, za situaciju u Europskoj uniji odgovorna je poljska europarlamentarka Anna Fotyga. Prijavila je Kaspersky i navela da je riječ o malwareu, što je potom Parlament usvojio, na veliku štetu ruskoj kompaniji.

"Navodi na kojima se temelji prijava su neistiniti. I iako izvješće nema nikakvog zakonskog uporišta, pokazuje izostanak poštovanja prema našoj kompaniji jer oduvijek smo veliki prijatelj Europe i njen saveznik u borbi protiv kibernetičkog kriminala. Zbog svega, nažalost, moramo povući težak potez i povući se privremeno iz partnerstva s europskim institucijama za borbu protiv kibernetičkog kriminala, što uključuje i Europol, navodi Kaspersky u priopćenju.

Nije izostao ni komentar osnivača kompanije Eugenea Kasperskog, koji je poprilično ogočen cijelom situacijom.

"Štitili smo EU dvadeset godina i sudjelovali u brojnim akcijama koje su dovele do uhićenja kriminalaca. Takve aktivnosti obustavljamo sve dok Europski parlament ne poništi svoju odluku, navodi Kaspersky.

Na njegovu žalost, alternative postoje i čini se da Kaspersky više neće biti dio europske priče, barem kad je riječ o institucijama koje stoje iza nje...