EU se priprema za metaverzum

EU se priprema za metaverzum
DepositPhotos

Europski povjerenik za unutarnje tržište, Thierry Breton, predstavio je plan u tri koraka oko metaveruma Europske unije. Također je najavio pokretanje VR i AR koalicije za poticanje ulaganja u sektor.

Breton je u blogu objasnio da je metaverzum jedan od najhitnijih izazova Europske komisije i da će se njezin plan za poticanje virtualnog svijeta usredotočiti na ljude, tehnologije i infrastrukturu. Breton je rekao da novo okruženje mora ugraditi europske vrijednosti od samog početka, s privatnim virtualnim svjetovima razvijenim na temelju interoperabilnih standarda i bez privatnog igrača koji učinkovito drži svu moć ili postavlja odredbe i uvjete. "Inovatorima i tehnologijama treba dopustiti nesmetan razvoj", rekao je, dodajući da EK neće tolerirati nove privatne monopole.

Breton vjeruje da oblikovanje metaverzuma ovisi o njegovoj sposobnosti da ovlada i razvije vrhunske tehnologije u Europi i izgradi održivi ekosustav. Kako bi pomogla u svom napretku, Europska komisija je službeno pokrenula VR i AR industrijsku koaliciju, koja je prvi put reklamirana 2020., okupljajući dionike iz ključnih metaverzalnih tehnologija. Koalicija će se usredotočiti na određeni plan puta koji podržava više od 40 tvrtki iz EU-a koje obuhvaćaju velike organizacije, mala i srednja poduzeća i sveučilišta.

Breton je dodao da Europa ulaže u nekoliko tehnologija povezanih s metaverzumom, uključujući fotoniku, poluvodiče i nove materijale, tvrdeći da je potrebno udružiti EU, nacionalna i privatna sredstva kako bi doista progurala svoju viziju. Na kraju, EK će se usredotočiti na izgradnju otporne infrastrukture povezivanja. Breton je rekao da će količina podataka koji se razmjenjuju u virtualnim prostorima biti veća nego ikad, što će staviti veliki pritisak na infrastrukturu povezivanja.

Ukazujući na izazov, rekao je da se i danas sve veća količina podataka prenosi na infrastrukturu, ali smanjenje prihoda smanjilo je apetite za ulaganje i njihovo jačanje. U tu će svrhu Europska komisija pozvati sve tržišne igrače koji imaju koristi od digitalne transformacije da daju pravičan doprinos robi, uslugama i infrastrukturi.