EU odobrio osnivanje gigantske biometrijske baze podataka

EU odobrio osnivanje gigantske biometrijske baze podataka
DepositPhotos

Europski parlament odobrio je osnivanje jedne od najvećih biometrijskih baza podataka s ciljem olakšati identifikaciju terorista, kriminalaca i ilegalnih imigranata. Ona će se povezati s postojećim sustavima Europske unije koji se tiču upravljanja svime vezanim uz putovanja do graničnih prijelaza i rada na njima.

Trenutno, svi ti sustavi zajedno ne djeluju baš najbolje i to bi se trebalo promijeniti s CIR (Common Identity Repository) jer u teoriji će povezati sve postojeće sustave u jedan te ih poboljšati, što samim time garantira povećanu sigurnost građana Europske unije.

A u samom će startu CIR "povući" informacije o više od 350 milijuna građana EU, ali i onih izvan nje. Pritom se misli na brojeve putovnica i datume rođenja, što će službama sigurnosti omogućiti provjeru otisaka prstiju i drugih biometrijskih informacija iz više baza podataka te brzo razotkriti svaku moguću nepravilnost. Krajnji cilj je otežati lažno predstavljanje i vrlo vjerojatno on će biti ispunjen, što ne znači da oni koji pokušavaju prevariti sustav neće ponovno imati pokoji korak prednosti.

I ništa nije slučajno, kao ni činjenica da ovaj novitet dolazi s godišnjicom predstavljanja Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR) 25. svibnja. Velik je to potez europskih lidera, ali glasne kritike na činjenicu da će se jednim običnim otiskom prsta moći dobiti uvid u sve osnovne informacije vezane uz jednu osobu, što dosad nije bilo moglo i moglo bi postati primjer za ostale svjetske lidere, nisu izostale.

Primjerice, aktivisti iz Orwelliana navode da ovime službeno ulazimo u radnju iz knjige "1984." jer EU postaje Veliki brat. Naime, s obzirom da će podaci biti centralizirani i lako dostupni, građani EU se na Starom kontinentu neće moći sakriti, konstantno će se pratiti njihovo kretanje i dok je to za kriminalce, teroriste i ilegalne imigrante poželjno, činjenica je da će stotine milijuna nedužnih ipak biti pod konstantnim i vrlo vjerojatno neželjenim nadzorom.