EU odobrio osnivanje gigantske biometrijske baze podataka

EU odobrio osnivanje gigantske biometrijske baze podataka

Foto: DepositPhotos

Europski parlament odobrio je osnivanje jedne od najvećih biometrijskih baza podataka s ciljem olakšati identifikaciju terorista, kriminalaca i ilegalnih imigranata. Ona će se povezati s postojećim sustavima Europske unije koji se tiču upravljanja svime vezanim uz putovanja do graničnih prijelaza i rada na njima.

Trenutno, svi ti sustavi zajedno ne djeluju baš najbolje i to bi se trebalo promijeniti s CIR (Common Identity Repository) jer u teoriji će povezati sve postojeće sustave u jedan te ih poboljšati, što samim time garantira povećanu sigurnost građana Europske unije.

A u samom će startu CIR "povući" informacije o više od 350 milijuna građana EU, ali i onih izvan nje. Pritom se misli na brojeve putovnica i datume rođenja, što će službama sigurnosti omogućiti provjeru otisaka prstiju i drugih biometrijskih informacija iz više baza podataka te brzo razotkriti svaku moguću nepravilnost. Krajnji cilj je otežati lažno predstavljanje i vrlo vjerojatno on će biti ispunjen, što ne znači da oni koji pokušavaju prevariti sustav neće ponovno imati pokoji korak prednosti.

I ništa nije slučajno, kao ni činjenica da ovaj novitet dolazi s godišnjicom predstavljanja Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR) 25. svibnja. Velik je to potez europskih lidera, ali glasne kritike na činjenicu da će se jednim običnim otiskom prsta moći dobiti uvid u sve osnovne informacije vezane uz jednu osobu, što dosad nije bilo moglo i moglo bi postati primjer za ostale svjetske lidere, nisu izostale.

Primjerice, aktivisti iz Orwelliana navode da ovime službeno ulazimo u radnju iz knjige "1984." jer EU postaje Veliki brat. Naime, s obzirom da će podaci biti centralizirani i lako dostupni, građani EU se na Starom kontinentu neće moći sakriti, konstantno će se pratiti njihovo kretanje i dok je to za kriminalce, teroriste i ilegalne imigrante poželjno, činjenica je da će stotine milijuna nedužnih ipak biti pod konstantnim i vrlo vjerojatno neželjenim nadzorom.

Još iz kategorije

Kvantno računalo za nekoliko sekundi može hakirati svaku kriptovalutu

Kvantno računalo za nekoliko sekundi može hakirati svaku kriptovalutu

15.11.2019. komentiraj

Kvantno računalstvo donijet će cijeli niz promjena u tehnološkom smislu, ali i šire, no Joseph Liu, stručnjak iz HCASH ističe i jedan problem koji se veže uz pitanja sigurnosti. Naime, ta će računala biti toliko moćna da će bez problema moći probiti kriptirane podatke u svega nekoliko i zato se naglašava da treba napraviti korake kojima bi se spriječio problematičan scenarij. Dakle, svaka kriptovalute u takvoj situaciji našla bi se u opasnosti.

Uvođenje eura tek prvi korak, izazov dolazi poslije

Uvođenje eura tek prvi korak, izazov dolazi poslije

15.11.2019. komentiraj

„HGK podupire uvođenje eura jer smo svjesni da pozitivne strane značajno nadmašuju one moguće negativne. Ali s preduvjetom da se cijeli posao odradi kvalitetno, detaljno i s velikom razinom ozbiljnosti i pozornosti. O pripremi, razvoju naših kapaciteta i uključivanju svih naših resursa u ovom području ovisi i uspjeh uvođenja eura i postizanje maksimalnih pozitivnih učinaka. Jer nemojmo se zavaravati, čin uvođenja eura tek je prvi korak, a uspjeh ovisi i o svemu što dolazi nakon toga. Izazov dolazi poslije“, istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović na današnjem otvaranju konferencije Dan hrvatskih financijskih institucija – Utjecaj uvođenja eura na kreta¬nja u gospodarstvu u organizaciji HGK.

GALERIJA: Infogamer 2019

GALERIJA: Infogamer 2019

14.11.2019. komentiraj

U tijeku je ovogodišnji gaming sajam Reboot InfoGamer na Zagrebačkom velesajmu, najveći dosad te se prostire na čak 7 paviljona. Ovogodišnji Reboot InfoGamer trajat će do 17. studenoga, a posjetiteljima će nuditi priliku da zaigraju najnovije videoigre na tržištu te isprobaju raznovrsne igre od regionalnih proizvođača videoigara.