EU odobrio osnivanje gigantske biometrijske baze podataka

EU odobrio osnivanje gigantske biometrijske baze podataka

Foto: DepositPhotos

Europski parlament odobrio je osnivanje jedne od najvećih biometrijskih baza podataka s ciljem olakšati identifikaciju terorista, kriminalaca i ilegalnih imigranata. Ona će se povezati s postojećim sustavima Europske unije koji se tiču upravljanja svime vezanim uz putovanja do graničnih prijelaza i rada na njima.

Trenutno, svi ti sustavi zajedno ne djeluju baš najbolje i to bi se trebalo promijeniti s CIR (Common Identity Repository) jer u teoriji će povezati sve postojeće sustave u jedan te ih poboljšati, što samim time garantira povećanu sigurnost građana Europske unije.

A u samom će startu CIR "povući" informacije o više od 350 milijuna građana EU, ali i onih izvan nje. Pritom se misli na brojeve putovnica i datume rođenja, što će službama sigurnosti omogućiti provjeru otisaka prstiju i drugih biometrijskih informacija iz više baza podataka te brzo razotkriti svaku moguću nepravilnost. Krajnji cilj je otežati lažno predstavljanje i vrlo vjerojatno on će biti ispunjen, što ne znači da oni koji pokušavaju prevariti sustav neće ponovno imati pokoji korak prednosti.

I ništa nije slučajno, kao ni činjenica da ovaj novitet dolazi s godišnjicom predstavljanja Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR) 25. svibnja. Velik je to potez europskih lidera, ali glasne kritike na činjenicu da će se jednim običnim otiskom prsta moći dobiti uvid u sve osnovne informacije vezane uz jednu osobu, što dosad nije bilo moglo i moglo bi postati primjer za ostale svjetske lidere, nisu izostale.

Primjerice, aktivisti iz Orwelliana navode da ovime službeno ulazimo u radnju iz knjige "1984." jer EU postaje Veliki brat. Naime, s obzirom da će podaci biti centralizirani i lako dostupni, građani EU se na Starom kontinentu neće moći sakriti, konstantno će se pratiti njihovo kretanje i dok je to za kriminalce, teroriste i ilegalne imigrante poželjno, činjenica je da će stotine milijuna nedužnih ipak biti pod konstantnim i vrlo vjerojatno neželjenim nadzorom.

Još iz kategorije

Nastavak rasta PC tržišta - dobra godina i dobar četvrti kvartal 2019.

Nastavak rasta PC tržišta - dobra godina i dobar četvrti kvartal 2019.

21.01.2020. komentiraj

Svjetsko tržište tradicionalnih računala, uključujući stolna računala, prijenosna računala i radne stanice, završilo je impresivnu 2019. godinu s rastom u četvrtom tromjesečju od 4,8 posto u odnosu na godinu, prema preliminarnim rezultatima najnovijeg IDC-ova izvješća.

Europska unija želi jedan punjač za sve pametne telefone

Europska unija želi jedan punjač za sve pametne telefone

21.01.2020. komentiraj

Zamislite da ste kod prijatelja doma i koristite iPhone kojem je baterija pri kraju, ali nemate punjač kod sebe i vaš prijatelj ima samo Android uređaje pa vam ne može pomoći... Često se nešto slično događa, a čelnici Europske unije tome žele stati na kraju tako što bi svi pametni telefoni imali identičan port za punjenje.

Booking.com pokreće novu pilot-aplikaciju CityBook u Amsterdamu, Londonu i Parizu

Booking.com pokreće novu pilot-aplikaciju CityBook u Amsterdamu, Londonu i Parizu

20.01.2020. komentiraj

Nova aplikacija pod imenom CityBook koja treba postati univerzalni digitalni vodič za gradove dolazi iz Booking.com-a.  Radi se o responzivnom digitalnom vodiču za gradove koji na jednom mjestu savršeno kombinira inspiraciju, planiranje, navigaciju i doživljaje. Prvi pilot-projekti pokrenuti su danas za Pariz, London i Amsterdam.