EU: Nema dokaza da Kaspersky špjunira

EU: Nema dokaza da Kaspersky špjunira

Kaspersky se u lipnju prošle godine našao u problemima na području Europske unije jer je optužen za špijunažu, baš kao u Sjedinjenim Američkim Državama tijekom 2017., no sve je ipak ispalo dobro jer Europska komisija nije pronašla dokaze za takve poteze.

Naime, prije skoro godinu dana se Europska unija odlučila "puhati na hladno" pa zabraniti Kaspersky u svim svojim institucijama pod objašnjenjem da je zloćudan i automatski nesiguran za korištenje, što je pak razljutilo čelnike te ruske kompanije pa su povukli potez kojim se privremeno prekinula pružati svaka do tada postojeća usluga Europolu. Iako je taj odgovor na zabranu žestok, nije bio ni blizu šteti koja se zbiva za  Kaspersky.

Naime, antivirusni softver ruske kompanije koristio se i u nekoliko američkih agencija, ali nakon nekoliko provala ruskih hakera u neke od njih, izgubljeno je povjerenje i čak se počelo sumnjati da Kaspersky surađuje s njima. Naravno, potez koji je uslijedio jest zabrana Kaspersky softvera u svim američkim agencijama.

I dok su za saznanja koja se tiču Sjedinjenih Američkih Država odgovorne izraelske obavještajne službe, za situaciju u Europskoj uniji odgovorna je poljska europarlamentarka Anna Fotyga. Prijavila je Kaspersky i navela da je riječ o malwareu, što je potom Parlament usvojio, na veliku štetu ruskoj kompaniji.
Nije izostao ni komentar osnivača kompanije Eugenea Kasperskog, koji je poprilično ogorčen cijelom situacijom.

"Štitili smo EU dvadeset godina i sudjelovali u brojnim akcijama koje su dovele do uhićenja kriminalaca. Takve aktivnosti obustavljamo sve dok Europski parlament ne poništi svoju odluku, navodi Kaspersky.

Srećom po njega i njegovu kompaniju, sve je ipak u redu i kvalitetni antivirusni alat nastavit će se bezbrižno koristiti u Europskoj uniji, kao i prije tog kobnog lipnja 2018.