VRIJEME PROMJENA

EU napreduje u Uredbi o sigurnosti uređaja

EU napreduje u Uredbi o sigurnosti uređaja
Depositphotos

Odbor članova Europskog parlamenta odobrio je nacrt nove uredbe namijenjene jačanju sigurnosti potrošačkih uređaja. Uredba ocrtava sljedeće korake za razvoj standardnih zahtjeva za povezane proizvode koji se prodaju u EU-u.

Parlament je primijetio da će Zakon o kibernetičkoj otpornosti uspostaviti jedinstven skup zahtjeva za proizvode s digitalnim značajkama i da će proizvođači morati pružiti pojedinosti o njihovim sigurnosnim svojstvima. Prema novoj uredbi, potrošački uređaji bit će kategorizirani u različite popise na temelju kritičnosti i razine rizika kibernetičke sigurnosti. Zastupnici u Europskom parlamentu predložili su proširenje popisa na softverske proizvode kao što su upravitelji lozinki, biometrijski čitači, softver za upravljanje identitetom i pametni pomoćnici, pametni satovi i sigurnosne kamere.

Zastupnici u Europskom parlamentu također zahtijevaju da uređaji imaju sigurnosna ažuriranja instalirana automatski i odvojeno od funkcionalnih, istovremeno naglašavajući važnost obuke talenta i vještina u kibernetičkoj sigurnosti za borbu protiv kibernetičkih prijetnji. "Utjecaj kibernetičkih napada putem digitalnih proizvoda dramatično se povećao posljednjih godina", ustvrdio je parlament, pri čemu su mnogi potrošači postali žrtve ranjivosti u proizvodima pametne kuće, uključujući robote-usisavače i alarmne sustave. Nacrt podržava većina europarlamentaraca i oni će sada otvoriti pregovore o prijedlogu s Europskim vijećem.