EU komisija pokreće inicijativu Opening Up Education

EU komisija pokreće inicijativu Opening Up Education
Fotolia

Europska povjerenica Neelie Kroes sljedećeg tjedna pokrenut će „Opening Up Education“ inicijativu koja će biti usredotočena na daljinsko i fleksibilno učenje uz slobodne obrazovne resurse kojima će se moći pristupiti online putem.

Prema riječima povjerenice, ovdje se ne radi samo o opremanju učionica računalima ili davanju web stranica školama. Riječ je o transformaciji nastave na ICT tehnologije, baš kao što su ICT tehnologije promijenile i transformirale mnogo toga u svijetu.

Prema istraživanju Europske komisije, 90 posto radnih mjesta će do 2020 godine zahtijevati digitalna znanja. A trenutno u oko polovici škola u Europi učenici nemaju ICT nastavu, ne stječu te vještine i nemaju opremu koja je potrebna za provedbu takve edukacije.

Činjenica je da ICT omogućuje potpuno nov način učenje. Informacije više nisu limitirane, te se putem ICT-a učenicima otvara vanjski svijet informacija koji mogu istražiti. Otvoreni resursi omogućuju milijune različitih načina na koji učenici mogu učiti, a nastavnici više ne bi bili samo nastavnici, već bi postali vodiči koji bi učenike vodili kroz beskrajna prostranstva informacija koje bi njima bile dostupne.

Povjerenica je navela kako postoji dosta prepreka na putu prema boljem ICT obrazovanju, uključujući i nestručne nastavnike, nedostatak opreme i pravnu nesigurnost oko autorski prava. A ovo su samo neke od prepreka s kojima će se Opening Up Education inicijativa morati suočiti.

Tijekom svog govora, Kroes je također izvijestio o uspjehu Grand Coalition for Digital Jobs, programa Europske unije koji je pokrenut u ožujku, a cilj programa je borba protiv nedostatka IT stručnjaka.

Drugi projekt o kojem se raspravljalo na eventu je Startup Europe, inicijativa koja je rezultirala stvaranjem Start-Up Manifesto zbirke od 22 prijedloga tehnoloških stručnjaka, s namjerom da Europa postane bolje mjesto za nove inovatore. Inicijativa je do sada potpisana već 3334 puta.

Kroes navodi kako mnogi na spomen internet inovacija pomisle na Silicijsku dolinu, te smatra kako je vrijeme da se prida mnogo više pozornosti startup kulturi u Europi, dajući više priznanja europskim inovacijama i podrži ih se s dodatnim resursima.