VRIJEME PROMJENA

EU i SAD jačaju tehnološku suradnju

EU i SAD jačaju tehnološku suradnju
Depositphotos

EU i Sjedinjene Države održali su šesti sastanak EU-SAD Vijeća za trgovinu i tehnologiju (TTC). Sastanak je omogućio ministrima da nadograde na dosadašnjem radu i predstave nove rezultate TTC-a nakon dvije i pol godine suradnje.

Sastanak je pokazao da postoji snažna predanost unapređenju transatlantskog vodstva u novim tehnologijama iu digitalnom okruženju, olakšavanju bilateralne trgovine i ulaganja, suradnji na gospodarskoj sigurnosti i obrani ljudskih prava i vrijednosti. EU i SAD ponovno su potvrdili svoju zajedničku predanost pristupu umjetnoj inteligenciji utemeljenom na riziku i podršci sigurnim i pouzdanim tehnologijama umjetne inteligencije.

Oba partnera vjeruju u potencijal umjetne inteligencije u pronalaženju rješenja za globalne izazove. Partneri su također najavili novi dijalog između EU ureda za umjetnu inteligenciju i američkog Instituta za sigurnost o razvoju alata, metodologija i mjerila za mjerenje i procjenu modela umjetne inteligencije. EU i SAD usvojili su danas zajedničku 6G viziju kojom se utvrđuje put za vodstvo u ovoj tehnologiji i potpisali su administrativni sporazum o istraživačkoj suradnji.

U području poluvodiča, EU i SAD produžuju na tri godine svoja dva administrativna sporazuma, prema kojima su plodno surađivali kako bi rano identificirali poremećaje u opskrbnom lancu i osigurali transparentnost subvencija. Obvezat će se na suradnju na naslijeđenim poluvodičima i udružiti snage u istraživanju kako bi pronašli alternative za per- i poli-fluoroalkilne tvari (PFAS) u čipovima, uključujući korištenje kapaciteta umjetne inteligencije. O novim tehnološkim standardima, zemlje objavljuju Izvješće o mapiranju digitalnog identiteta koje bi trebalo pomoći u identificiranju slučajeva uporabe za transatlantsku interoperabilnost i prekograničnu upotrebu digitalnih identiteta.