Uskoro nova pravila

EU i Google postigli inicijalni dogovor oko umjetne inteligencije

EU i Google postigli inicijalni dogovor oko umjetne inteligencije
Depositphotos / Ilustracija

Izvršni direktor Googlea Sundar Pichai i europski povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton postigli su početni dogovor o razvoju dobrovoljnih pravila o umjetnoj inteligenciji. Dogovor je sklopljen prije dovršetka EU propisa o tehnologiji.

Breton je istaknuo da su se par složili da njihove organizacije rade zajedno na razvoju takozvanog AI Pakta. Očekuju da će svi glavni europski i neeuropski akteri AI također biti uključeni.

“Očekujemo da tehnologija u Europi poštuje sva naša pravila, o zaštiti podataka, online sigurnosti i umjetnoj inteligenciji”, dodao je Breton.

“U Europi se ne bira. Drago mi je što Sundar Pichai to prepoznaje i što je predan poštivanju svih pravila EU-a“, zaključuje Breton.

Nekoliko sati nakon što je Breton pozdravio uspješan sastanak s Pichaijem, izvršni direktor OpenAI-ja Sam Altman rekao je da bi početni nacrt Zakona o umjetnoj inteligenciji predstavljao pretjerano reguliranje, iako je primijetio da očekuje da će biti povučen. Altman je dodao da bi tvrtka mogla razmisliti o napuštanju Europe ako se ne bude mogla pridržavati nadolazećih pravila.