Etika bi trebala biti u centru AI tehnologije

Etika bi trebala biti u centru AI tehnologije
DepositPhotos

WeAreDevelopers AI Kongres u Beču je okupio više od dvije tisuće posjetitelja iz 40 zemalja. Stručnjaci iz područja umjetne inteligencije složili su se kako je AI trenutno ogranak informacijskih tehnologija s najvišim potencijalom, a etika bi trebala biti u centru razvoja.

"Umjetna inteligencija je već danas dio našeg života i postat će još više vidljiva u bliskoj budućnosti. Već su mnoge svakodnevne aplikacije, kao što su prepoznavanje slika i sustavi za preporuke, kreirane uz pomoć ove tehnologije“, rekao je Sead Ahmetović, suosnivač i direktor kompanije WeAreDevelopers koja ima adrese u Sarajevu, Beču i Berlinu.

Kao osnovna nit, etika i povjerenje postaju dio programiranja uz AI. Dva govornika s tog događaja, Tim O'Brien, generalni direktor AI programa u Microsoftu i Moshe Vardi, profesor računalne znanosti na Sveučilištu Rice, naglasili su da je sada vrijeme za izgradnju povjerenja u aplikacije zasnovanim na AI-u.

"AI će u narednim mjesecima i godinama biti grana tehnologije s troznamenkastim rastom. Naš partner i svjetski lider u tehnologiji, kompanija Microsoft, sudionicima kongresa predstavila je najnovije tehnologije i aplikacije iz AI sfere tijekom dva dana održavanja kongresa“, rekao je Benjamin Ruschin, suosnivač i direktor u kompaniji WeAreDevelopers.

Poseban je naglasak stavljen na teme strojnog učenja (Machine Learning), dubokog učenja (Deep Learning), znanosti o podacima (Data Science), robotike, procesiranja prirodnog jezika (NLP) i ljudske interakcije. Na kongresu su govorili mnogi stručnjaci u navedenim temama. Organizatori su ujedno najavili kako će se početkom lipnja u Berlinu u njihovoj organizaciji održati najveći svjetski kongres za developere.