Erste banka poduzetnicima namijenila 5,4 milijuna kuna za mikrokredite do kraja godine

Erste banka poduzetnicima namijenila 5,4 milijuna kuna za mikrokredite do kraja godine

Erste&Steiermärkische Bank d.d. (Erste banka) pokrenula je drugi ovogodišnji val mikrofinanciranja kroz koji planira podržati poduzetničke projekte s preko 5,4 milijuna kuna. Riječ je o kreditima namijenjenim postojećim i novim poduzetnicima s kvalitetnom poduzetničkom idejom, a koji se ne uklapaju u standardne modele bankarskog kreditiranja.

Pored kredita, banka u suradnji sa svojim partnerima, za poduzetnike organizira besplatnu edukaciju te mentorstvo u trajanju od dvije godine. Projekt se provodi u ukupno sedam županija: Osječko-baranjskoj, Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj, Vukovarsko-srijemskoj; Primorsko-goranskoj, Ličko-senjskoj i Gradu Ogulinu; Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i Gradu Križevcima.

Poduzetnicima početnicima krediti se odobravaju u protuvrijednosti do 10.000 eura, odnosno do 15.000 eura postojećim poduzetnicima, koji posluju do dvije godine. Rok povrata je do 5 godina uz mogućnost ugovaranja počeka otplate do 12 mjeseci, a kamatna stopa iznosi tromjesečni (3M) EURIBOR + 5 p.p. Instrumenti osiguranja kredita su povoljniji od redovnih poduzetničkih kredita, a obuhvaćaju različite instrumente od mjenica, zadužnica, jamstva, depozita i polica životnog osiguranja.

Kroz natječaj za prvi ovogodišnji val mikrofinanciranja, koji je trajao do kraja svibnja 2013., Erste banka je financirala ukupno 25 projekata u iznosu od preko 2 milijuna kuna. Riječ je o nastavku projekta koji se provodi već treću godinu zaredom, a u tom je razdoblju u iznosu od 4,4 milijuna kuna financiran ukupno 61 projekt iz različitih djelatnosti poput uslužnih, proizvodnje i poljoprivrede.

Također, tijekom istog razdoblja besplatnu edukaciju, koja poduzetnicima omogućava pristup potrebnim informacijama za uspješno vođenje posla i prevladavanje poteškoća tijekom poslovanja temeljem ranijih znanja i iskustava, prošlo je više od 140 poduzetnika.

„Kroz projekt mikrofinanciranja nastojimo potaknuti poduzetnike da svoje zamisli ostvare i time da se upuste u poduzetničke vode, odnosno postojećima da unaprijede poslovanje. Važan dio projekta je edukacija kroz koju obavezno prolaze svi odabrani poduzetnici, jer tamo stječu znanja koja su im potrebna za daljnji rad. Sama poslovna ideja je temelj za pokretanje poslovanja, ali je njome potrebno znati upravljati kako bi ona bila i tržišno isplativa. Edukacijom poduzetnicima dajemo informacije kako poslovati i voditi poduzeće, odnosno dajemo im smjernice za daljnje uspješno poslovanje. Ujedno im je banka tijekom dvije godine i poslovni mentor pa im i na taj način dajemo potrebnu potporu.“, izjavio je direktor Direkcije malog poduzetništva Ivica Brčić.

Prijave projekata

Poduzetnici svoje projekte mogu prijaviti u poduzetničkim centrima Erste banke zaključno do 31. listopada 2013., dok je financiranje projekata predviđeno do 31. prosinca 2013. Erste banka projekt samostalno financira i realizira ga u suradnji s lokalno odabranim partnerima, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje te uz potporu tijela državne uprave i samouprave i Good.bee Holdinga, članice međunarodne Erste grupe koja ima za cilj pružanje financijskih usluga onima kojima standardno financiranje nije dostupno.