Ericsson bilježi blagi pad prihoda

Ericsson bilježi blagi pad prihoda

Foto: Goran Matošević / Tomich Productions

Ericssonova prodaja u prvom tromjesečju iznosi 4,22 milijarde eura (1. tromjesečje 2017.: 4,65 milijardi eura) te bilježi smanjenje od 9% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Prodaja, usklađena za tečaj, pala je za 2% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine s nižim prihodima na tržišnim područjima Sjeveroistočna Azija, Jugoistočna Azija, Oceanija i Indija. Ostala tržišna područja pokazala su rast.

Bruto marža iznosi 34,2% (1. tromjesečje 2017.: 15,7%). Bruto marža, bez troškova  restrukturiranje poboljšana je u odnosu na isto razdoblje prethodne godine na 35,9% (18,7%), kao rezultat smanjenja troškova i kontinuiranog porasta isporuka Ericssonovog radijskog sustava (Ericsson Radio System).

Operativna dobit (gubitak) je iznosila -29 milijuna eura (1. tromjesečje 2017.: -1,1 milijarda eura). Operativna dobit (gubitak) bez troškova restrukturiranja iznosila je 87,5 milijuna eura (-923,7 milijuna eura).

Operativna marža u segmentu Mreže bez troškova restrukturiranja iznosila je 13,5% (12,8%)1) s jakom bruto maržom i povećanim ulaganjima u istraživanje i razvoj.

Bruto marža u segmentu Digitalne usluge bez troškova restrukturiranja poboljšana je u odnosu na isto razdoblje prethodne godine na 41,4% (-25,5%), zahvaljujući poboljšanim maržama u području usluga kao rezultat smanjenja troškova. Operativna dobit (gubitak) isključujući troškove restrukturiranja iznosila je -194,5 milijuna eura (-855,6 milijuna eura).

Operativna marža u području Usluga upravljanja bez naknada za restrukturiranje iznosila je 1,9% (-28,7%), kao rezultat smanjenja troškova i revizije ugovora s kupcima.

„Nastavili smo rad na našoj fokusiranoj poslovnoj strategiji stvarajući rješenja koja našim kupcima pomažu u unaprjeđenju poslovanja. Uočavamo pozitive rezultate vezane uz naša nastojanja usmjerena na poboljšanje učinkovitosti u području isporuke usluga i zajedničkih troškova. Bruto marža bilježi poboljšanje na 36% u ovom tromjesečju (u istom razdoblju prethodne godine iznosila je 19%) te smo na dobrom putu da ostvarimo cilj Grupe od 37% -39% do 2020. godine“, ističe u svome komentaru poslovnih rezultata Börje Ekholm, predsjednik i glavni direktor Ericssona.

„Kamen temeljac u našoj strategiji je investiranje u R&D zbog liderstva u tehnologiji i troškovnoj učinkovitosti, što će nam omogućiti da ostvarimo više bruto marže. Nastavljamo povećavati naše razvojno-istraživačke investicije u područje Mreža kako bismo imali vodeću poziciju u 5G. U području Digitalnih usluga nastavljamo povećavati investicije u naš novi cloud-native portfelj kao i mijenjati naše načine rada za bolju učinkovitost u području istraživanja i razvoja. U području Usluga upravljanja nastavljamo se fokusirati na strojnu inteligenciju, automatizaciju i analitiku kako bismo unaprijedili korisnički doživljaj, povećali učinkovitost i bolje upravljali sve složenijim mrežama budućnosti“, dodaje Ekholm.

U području Mreža, tijekom zadnja tri tromjesečja 2017. godine, vidljivo je da Ericssonov portfelj postaje sve konkurentniji, što rezultira većim tržišnim udjelom (sukladno izvještajima vanjskih izvora). U području Mreža bruto marža bilježi porast na 40% (35%). U području Digitalnih usluga bruto marža bilježi porast na 41% (-25%), zahvaljujući uštedama prije svega u području isporuke usluga. Međutim, operativna dobit u području Digitalnih usluga i dalje predstavlja izazov. U području Usluga upravljanja bruto marža1) bilježi porast na 9% (-7%) zahvaljujući većoj učinkovitosti u isporuci usluga i reviziji ugovora s kupcima. To je rezultiralo pozitivnom operativnom dobiti.

„U području Poslovanje u nastajanju i ostalo, postupno povećavamo investicije u segmentima gdje očekujemo rast poput IoT i Unified Delivery Network (UDN). Premda se ukupna operativna dobit od Medijskih rješenja i Red Bee Media poboljšala u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ovo poslovanje je polučilo gubitak od -49 milijuna eura u ovom tromjesečju. Očekujemo završetak najavljene prodaje Medijskih rješenja do kraja trećeg tromjesečja.

U ovom tromjesečju smo smanjili broj zaposlenih za više od 3.000. Od srpnja prošle godine, smanjili smo broj zaposlenih za gotovo 18.000. Do danas, godišnji efekt smanjenja troškova je oko 827 milijuna eura, u usporedbi s ciljem od 1 milijarde eura za sredinu 2018. godine. Ovaj efekt smanjenja još uvijek u potpunosti ne utječe na rezultate poslovanja u tromjesečju“, zaključuje Ekholm.

Još iz kategorije

IBM: Napravimo rješenja koja će nas bolje braniti od katastrofa i nepogoda

IBM: Napravimo rješenja koja će nas bolje braniti od katastrofa i nepogoda

24.05.2018. komentiraj

Tvrtka IBM i njeni partneri, objavili su danas pokretanje globalne inicijative Call for Code, najvećeg i najambicioznijeg projekta koji treba okupiti startup tvrtke, akademsku zajednicu i softverske kompanije u suprotstavljanju jednom od najvećih društvenih problema današnjice: izradi boljih rješenja za prevenciju, pravodobnu reakciju i brži oporavak od prirodnih katastrofa.

Završilo treće izdanje humanitarnog gaming turnira

Završilo treće izdanje humanitarnog gaming turnira

24.05.2018. komentiraj

Nakon dva dana punih okršaja u atraktivnoj gaming areni, završilo je četvrto izdanje turnira Good Game Zagreb 2018 powered by Vipnet. Pamtit će se kao najveće izdanje u povijesti, po rekordnom broju prijava kompanija koje su, osim iz Hrvatske, stigle iz Srbije, Slovenije i Austrije, ali i po brojnim popratnim sadržajima koji su privukli stotine obožavatelja esport industrije.

Simpa za svačiji džep uz nove opcije i pogodnosti

Simpa za svačiji džep uz nove opcije i pogodnosti

24.05.2018. komentiraj

Simpino istraživanje korisničkih potreba pokazuje da, kada je u pitanju komunikacija, Hrvati itekako žele biti povezani i pozivima i porukama. Polovica ispitanih kaže da trebaju i minute i poruke u svojim tarifnim paketima.