Ericsson bilježi blagi pad prihoda

Ericsson bilježi blagi pad prihoda

Foto: Goran Matošević / Tomich Productions

Ericssonova prodaja u prvom tromjesečju iznosi 4,22 milijarde eura (1. tromjesečje 2017.: 4,65 milijardi eura) te bilježi smanjenje od 9% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Prodaja, usklađena za tečaj, pala je za 2% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine s nižim prihodima na tržišnim područjima Sjeveroistočna Azija, Jugoistočna Azija, Oceanija i Indija. Ostala tržišna područja pokazala su rast.

Bruto marža iznosi 34,2% (1. tromjesečje 2017.: 15,7%). Bruto marža, bez troškova  restrukturiranje poboljšana je u odnosu na isto razdoblje prethodne godine na 35,9% (18,7%), kao rezultat smanjenja troškova i kontinuiranog porasta isporuka Ericssonovog radijskog sustava (Ericsson Radio System).

Operativna dobit (gubitak) je iznosila -29 milijuna eura (1. tromjesečje 2017.: -1,1 milijarda eura). Operativna dobit (gubitak) bez troškova restrukturiranja iznosila je 87,5 milijuna eura (-923,7 milijuna eura).

Operativna marža u segmentu Mreže bez troškova restrukturiranja iznosila je 13,5% (12,8%)1) s jakom bruto maržom i povećanim ulaganjima u istraživanje i razvoj.

Bruto marža u segmentu Digitalne usluge bez troškova restrukturiranja poboljšana je u odnosu na isto razdoblje prethodne godine na 41,4% (-25,5%), zahvaljujući poboljšanim maržama u području usluga kao rezultat smanjenja troškova. Operativna dobit (gubitak) isključujući troškove restrukturiranja iznosila je -194,5 milijuna eura (-855,6 milijuna eura).

Operativna marža u području Usluga upravljanja bez naknada za restrukturiranje iznosila je 1,9% (-28,7%), kao rezultat smanjenja troškova i revizije ugovora s kupcima.

„Nastavili smo rad na našoj fokusiranoj poslovnoj strategiji stvarajući rješenja koja našim kupcima pomažu u unaprjeđenju poslovanja. Uočavamo pozitive rezultate vezane uz naša nastojanja usmjerena na poboljšanje učinkovitosti u području isporuke usluga i zajedničkih troškova. Bruto marža bilježi poboljšanje na 36% u ovom tromjesečju (u istom razdoblju prethodne godine iznosila je 19%) te smo na dobrom putu da ostvarimo cilj Grupe od 37% -39% do 2020. godine“, ističe u svome komentaru poslovnih rezultata Börje Ekholm, predsjednik i glavni direktor Ericssona.

„Kamen temeljac u našoj strategiji je investiranje u R&D zbog liderstva u tehnologiji i troškovnoj učinkovitosti, što će nam omogućiti da ostvarimo više bruto marže. Nastavljamo povećavati naše razvojno-istraživačke investicije u područje Mreža kako bismo imali vodeću poziciju u 5G. U području Digitalnih usluga nastavljamo povećavati investicije u naš novi cloud-native portfelj kao i mijenjati naše načine rada za bolju učinkovitost u području istraživanja i razvoja. U području Usluga upravljanja nastavljamo se fokusirati na strojnu inteligenciju, automatizaciju i analitiku kako bismo unaprijedili korisnički doživljaj, povećali učinkovitost i bolje upravljali sve složenijim mrežama budućnosti“, dodaje Ekholm.

U području Mreža, tijekom zadnja tri tromjesečja 2017. godine, vidljivo je da Ericssonov portfelj postaje sve konkurentniji, što rezultira većim tržišnim udjelom (sukladno izvještajima vanjskih izvora). U području Mreža bruto marža bilježi porast na 40% (35%). U području Digitalnih usluga bruto marža bilježi porast na 41% (-25%), zahvaljujući uštedama prije svega u području isporuke usluga. Međutim, operativna dobit u području Digitalnih usluga i dalje predstavlja izazov. U području Usluga upravljanja bruto marža1) bilježi porast na 9% (-7%) zahvaljujući većoj učinkovitosti u isporuci usluga i reviziji ugovora s kupcima. To je rezultiralo pozitivnom operativnom dobiti.

„U području Poslovanje u nastajanju i ostalo, postupno povećavamo investicije u segmentima gdje očekujemo rast poput IoT i Unified Delivery Network (UDN). Premda se ukupna operativna dobit od Medijskih rješenja i Red Bee Media poboljšala u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ovo poslovanje je polučilo gubitak od -49 milijuna eura u ovom tromjesečju. Očekujemo završetak najavljene prodaje Medijskih rješenja do kraja trećeg tromjesečja.

U ovom tromjesečju smo smanjili broj zaposlenih za više od 3.000. Od srpnja prošle godine, smanjili smo broj zaposlenih za gotovo 18.000. Do danas, godišnji efekt smanjenja troškova je oko 827 milijuna eura, u usporedbi s ciljem od 1 milijarde eura za sredinu 2018. godine. Ovaj efekt smanjenja još uvijek u potpunosti ne utječe na rezultate poslovanja u tromjesečju“, zaključuje Ekholm.

Još iz kategorije

Izazovi digitalnog doba predstavljeni na 22. Nacionalnom savjetovanju o gospodarstvu i poduzetništvu

Izazovi digitalnog doba predstavljeni na 22. Nacionalnom savjetovanju o gospodarstvu i poduzetništvu

20.10.2018. komentiraj

Digitalizacija više nije jedna od tema o kojima će se govoriti u budućnosti, već dio naše svakodnevice i modernog doba u kojem živimo. O izazovima i prilikama koje nam digitalno doba nudi, govori se ovih dana u Rapcu na 22. Nacionalnom savjetovanju o gospodarstvu i poduzetništvu, koje već tradicionalno svake godine organizira Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta.

JoomBoos priprema bogat program na najvećem YouTube spektaklu

JoomBoos priprema bogat program na najvećem YouTube spektaklu

20.10.2018. komentiraj

Totalni JoomBoos, najveći YouTube spektakl u regiji, na programu je u nedjelju 21. listopada, a objavljen je i cjelovit program. Na događaju kojim se obilježava treća godišnjica rada JoomBoosa sudjelovat će više od 60 najpopularnijih regionalnih i domaćih youtubera, a osim njih stiže i najslavniji britanski youtuber KSI.

Danas se u Zagrebu održava 18. Fotosajam

Danas se u Zagrebu održava 18. Fotosajam

20.10.2018. komentiraj

U zagrebačkom Plaza Event Centru danas će se održati osamnaesto izdanje Fotosajma. Na tom, sada već tradicionalnom događaju, posjetitelji će imati prigodu vidjeti brojne novitete.